Bubbels, bubbels en nog eens bubbels

Millenniumkoorts of niet, champagne zullen we drinken op 31 december. Maar er is champagne en champagne: met alle aanbiedingen die de middenstand op ons afstuurt, ziet menigeen door de bellen de wijn niet meer. Het Agenda-panel proefde een selectie van de mooiste champagnes en twee mousserende wijnen. Een overzicht, voor fijnproevers en doordrinkers.

Langlois Château Crèmant de Loire (mousserend, ƒ26,75)

Eveneens een Loirewijn, uit Saumur. Ook hier wat bloesem in de geur, een beetje citrus en noot in de smaak; een fijne mousse en voldoende afdronk. Een elegant glas wijn.

Vouvray Pétillant Dom. Huet

(mousserend, ƒ27,90)

Een goed voorbeeld van de onderschatte mousserende Loirewijnen van een van de beste huizen van de appellation contrôlée Vouvray. De chenindruif komt hier mooi naar voren. In de geur zit iets van kweepeer en bloemen. De mousse veroorzaakt een waar bubbelbad in de mond. Een wijn met doordrinkfactor. Prima verhouding prijs/kwaliteit.

1990 Pol Roger

(rosé, ƒ94,95)

Een geur van toast met wat rode bessen. Een mooie rosé die zich, net als de Taittinger, goed leent om iets bij te eten. Blijft lekker lang hangen en heeft een opwekkend bittertje (wat stimuleert tot het nemen van nóg een glas).

1993 Taittinger Comtes de Champagne (rosé, ca ƒ195)

Een wijn die een `vineus orgasme' uitlokt, aldus een van de proevers. Een mooi `cordon' (gesloten rand van mousse-belletjes in het glas). Heeft iets van toast en caramel in de geur, een complexe, bijna romige champagne. Heel fijne bubbels en een lange afdronk. Typisch een wijn voor mensen die zeggen `aan mijn lijf alleen rosé champagne'.

Gosset Grande Année (rosé, ƒ79,50)

Een goed glas rosé (blend van rode en witte wijn - resp. pinot noir en chardonnay) met een lichte geur van rood fruit. In de smaak echter redelijk strak door een vrij hoge zuurgraad. De mousse tintelt in de mond en de afdronk is middellang.

1992 Taittinger

(ca ƒ97)

Een elegante champagne, geheel conform de stijl van het huis. Licht, de juiste frisheid en afdronk. Lekker om voor de maaltijd te drinken, maar zeker niet als oliebollenbegeleider. Dan liever op 1 januari bij het late ontbijt ontkurken.

1981 Bollinger RD (récemment dégorgé) (ƒ150)

Deze bejaarde champagne kwam als de meest complexe uit de proeverij. Ondanks het moeilijke jaar 1981 biedt deze wijn ongekend veel geuren en smaken:truffel, bosgeur, noten en zelfs marmelade. ,,Bijna onherkenbaar als champagne'', aldus een panellid. Oudere champagnes gaan inderdaad lijken op belegen witte top-Bourgognes. Deze fles is een goed voorbeeld van wat een champagne uit één jaargang (millésime) kan bieden. Doordat de champagne pas onlangs van zijn depot is ontdaan en zijn `liqueur d'expédition' heeft gekregen, combineert hij de rijpingsgeuren met frisheid.

1995 Perrier-Jouët Belle Epoque

(ƒ180)

Een erg jonge millésime, die nog vrij gesloten en strak is en mineralig smaakt in de mond. De mousse in het glas is fijn, maar geeft in de mond een ware bellenexplosie. Kan worden geschonken als aperitief, maar kan ook nog een paar jaar liggen, waardoor de smaak zich wat meer zal ontplooien. De verhouding prijs/kwaliteit is niet overtuigend.

1993 Lanson Gold Label

(ƒ77,95)

Complexe neus met wat gerookt (van de houtrijping), noot en vanille. In de smaak zit truffel en brioche. De mousse is vrij heftig in de mond. Deze champagne van het oogstjaar 1993 biedt een scala van smaken en doet het goed bij een maaltijd.

Billecart Salmon (ƒ59,95)

Een rijpe, bijna weelderige champagne met uitgesproken exotische tonen in de smaak (passievrucht, mango, ananas). Door dit fruitige geweld zult u er niet gauw een hele fles achter elkaar van leegdrinken, maar regelmatig een glas kan helpen tegen de millenniumstress.

Piper Heidsieck (ƒ250)

Wie moeite heeft met de licht erotische uitstraling van het rood-zwarte Gaulthiercorsetje rond deze fles, moet daar maar doorheen kijken, want de inhoud van de fles is prima: opwekkend, prikkelend (toeval?) en een mooie mousse. Chardonnay is herkenbaar aanwezig in de blend. De (lege) fles wordt zeker een collector's item.

Alain Thienot

(ƒ55)

Een complex glas van een nog niet zo oud champagnehuis. Alles op zijn plaats: mousse, geur (brood, citrus), balans en afdronk. Een champagne met een uitgesproken `dd (=doordrink)faktor'. Stevig, geschikt voor de maaltijd. Kreeg een coup de coeur in de Guide Hachette.

R. de Ruinart

(ƒ299 bij afname van 6 flessen, tot eind december. Niet per fles verkrijgbaar)

Een mond vol krachtige mousse met wat frisse zuren. Volgens een deel van het panel ruikt deze champagne zoetzuur, volgens het andere deel naar brioche en appel. Ruinart is het oudste champagnehuis, maar in Nederland buiten de horeca weinig bekend. Een champagne voor de liefhebber.

Moët & Chandon Réserve Imperiale (ƒ62,95)

Een mooie champagne met een fijne mousse in het glas – altijd een feest om naar te kijken – waaruit mooie geuren opstijgen (brioche, citrus). Dit is niet voor niets de lievelingschampagne van prins Bernard. Wie volgt?

Drappier cuvée 2000 (ƒ65)

Een lichtvoetig glas, met wat citrus en appel maar ook een vleugje yoghurt in de smaak. De bubbels zijn aan de scherpe kant en de champagne heeft niet al te veel afdronk, maar hij is wel toegankelijk.

Pol Roger Brut (ƒ68,95)

De favoriete champagne van Winston Churchill heeft een klein zoetje, typerend voor dit merk dat zich heel lang op de Britse markt richtte. Een heel geschikte wijn om zo te drinken.

De Reyve Champagne (ƒ237,60 per 6 flessen tot eind december, normaal ƒ45 per fles)

Een `blindganger' tussen de grote namen; een champagne die helemaal niet slecht scoorde, met een lekkere neus met wat peer en toast, wat mint in de smaak, een correcte mousse, frisse smaak en een redelijke afdronk met ook weer wat peer en mint.

Pommery

(ca. ƒ60)

Een klassieke champagne, lekker voor het aperitief door zijn levendige geur – kweepeer, citrus, brioche (cake-achtig brood) – en uitgebalanceerde smaak. Door zijn redelijke lange afdronk kan hij enige versnaperingen (gevuld bladerdeeg, foie gras e.d.) wel verdragen. Wie wil weten hoe regen ruikt (hopelijk geen zure), moet deze champagne kopen, aldus een van de panelleden.

Delbeck

(ƒ58)

Een vrij stevig glas met een redelijk fijne mousse en enigszins getoast door een kort verblijf op hout van de stille wijn die de basis vormt van champagne. De smaak is rijp en vol. Geen elegante prins, wel charmant genoeg om een avond prettig mee door te brengen.

Laurent Perrier brut (ƒ80)

Voor de liefhebbers van een strakke champagne (met frisse zuren) heel geschikt als aperitief, want eetlustopwekkend. Dit is een champagne voor gevorderden: de wijn heeft een zekere `complexiteit' en de aandachtige proever treft wat perzik en peer aan.

Alle topchampagnes die geen particulier distributiekanaal hebben zijn in ieder geval te koop bij : Champagneboutique Sprankling,

070 3637673

Rechtstreeks aan particulieren leveren:

Delbeck: Pieter de Bruijn, 024 3229301

De Reyve, Hosman Frères, 010 4347230

Drappier, Noordman Wijnhandel, 0715221405

Ruinart, Wijnkooperij De lange, 0162 447847

Alain Thienot, Hosman Frères, zie boven

Billecart Salmon, Sauter Wijnen, 043 3637799

Bollinger RD, Wijn Verlinden, 073 6488011

Gosset Grande Année, De Gouden Ton,

div. vestigingen in Nederland

Vouvray Pétillant, De vier Heemskinderen, 0514 681444

Langlois Château, Wijn Verlinden, zie boven