Broer van Sarkisian premier Armenië

President Robert Kotsjarian van Armenië heeft gisteren Aram Sarkisian, de broer van de vorige week vermoorde premier Vazgen Sarkisian, benoemd tot regeringsleider.

De 38-jarige Aram Sarkisian was voorgedragen door de partijencoalitie Eenheid, die door zijn broer werd geleid tot deze vorige week, met zeven andere kopstukken van de Armeense regering en het parlement, tijdens een bloedbad in het parlement werd vermoord. De nieuwe premier heeft geen politieke ervaring: Sarkisian, van huis uit ingenieur en architect, was tot dusverre directeur van de cementfabriek van de stad Ararat, een van de grootste fabrieken in het land. Net zoals zijn oudere broer vocht hij in de oorlog die tussen 1988 en 1994 woedde om Nagorny Karabach, de Armeense enclave in Azerbajdzjan.

Kotsjarian en de regeringspartij Eenheid zien in de benoeming van Aram Sarkisian een signaal dat het werk van de vermoorde premier wordt voortgezet en dat de nieuwe premier continuïteit garandeert. Eerder op de dag koos het parlement een nieuwe voorzitter en twee vice-voorzitters die afkomstig zijn uit de partijen waartoe hun vorige week vermoorde voorgangers behoorden. Ook die keus moet continuïteit symboliseren en duidelijk maken dat het politieke leven wordt genormaliseerd na de dramatische gebeurtenissen van vorige week.

Waarnemers zien in de benoeming een concessie naar het leger, dat president Kotsjarian vorige week confronteerde met een nauwelijks verhuld dreigement de macht over te nemen. Vazgen Sarkisian was de sterke man van het leger. Niet iedereen is echter ingenomen met de benoeming van de broer van de vermoorde Vazgen Sarkisian tot premier. Volgens de hoofdredacteur van het gezaghebbende dagblad Azg zal de benoeming in binnen- en buitenland slecht vallen, omdat het erop lijkt dat in Armenië een familiedynastie wordt voortgezet ,,zoals in oosterse landen''. (Reuters, AFP)