België

Muntschouwburg

Tijdens de uitvoering van Aubers' opera La Muette de Portici, op 25 augustus 1830, raakte het Brusselse publiek opgewonden door de vaderlandsliefde die in de aria's werd bezongen. In een roes van onafhankelijkheid richtte de haat zich op de Nederlandse bezetters. Het leger van koning Willem I, dat de orde moest herstellen, werd bedolven onder losgerukte stenen, huisraad en kogels. Op 27 september vluchtten de Nederlanders uit Brussel en een week later werd de onafhankelijkheid van België uitgeroepen. De plek waar het allemaal begon, de Muntschouwburg in Brussel, is tot eind juni iedere zaterdag te bezoeken. De foyer is een juweel en plafondschildering in de zaal is adembenemend. Rondleidingen in de Muntschouwburg, Muntplein, Brussel. Iedere za om 12u stipt. 00-3222291372.

Magritte Georgette

Magritte hield van een kleinburgerlijk bestaan en haar man René, de surrealistische schilder, blonk uit in onverschilligheid. Het echtpaar bewoonde een onopvallende benedenwoning in de Brusselse gemeente Jette. In de achterkamer schilderde Magritte en las hij zijn boeken, at hij en ontving bezoek. Het huis is nu een museum vol authentieke voorwerpen die op zijn schilderijen terugkeren. Dat is een klein wonder, want de bezittingen van de schilder werden na de dood van Georgette in 1987 op een veiling verkocht en dat geldt als één van de grootste schandalen uit de Belgische kunstgeschiedenis. René Magritte Museum, Esseghemstraat 135, Jette-Brussel, wo-zo 10-18u.

En verder

Het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst (SMAK) heeft voor kinderen en jongeren een audiogids beschikbaar waarmee in begrijpelijke taal de collectie wordt uitgelegd: t/m 5 dec De Opening, samengesteld door conservator Jan Hoet, SMAK, Citadelplein, Gent, di-zo 10-18u; Hongaarse kunst uit de Middeleeuwen, Hungaria Rega, Paleis voor Schone Kunsten, Ravensteinstraat 23, Brussel, t/m 9 jan; meer dan 300 werken van James Ensor op een grote overzichtstentoonstelling in Brussel, Koninklijke Musea voor Schone Kunsten, Museumstraat 9, Brussel. T/m 13 febr di-zo 10-17u, do 10-21u. Res in Nederland via Ticketbox 0900-9393, inl Brussel 00-3225083333, www.fine-arts-museum.be