Acteur Ian Bannen (71) overleden

De Schotse acteur Ian Bannen (71) is gisteren bij een auto-ongeluk in de buurt van Loch Ness om het leven gekomen. Dat meldt de Britse krant The Times vandaag.

Bannen maakte zijn acteerdebuut in 1947 in een theater in Dublin, en vervolgde zijn loopbaan bij de Royal Shakespeare Company. Daarnaast speelde hij mee in meer dan zestig Britse en Amerikaanse films. Hij kreeg een Oscar-nominatie voor zijn bijrol in The flight of the Phoenix van Robert Aldrich (1965) en was verder te zien in onder andere Gandhi, Gorky Park en Braveheart, alsook in televisieseries als Dr.Finlay en The Politician's Wife.

Vorig jaar beleefde Bannens filmcarrière een heropleving met een hoofdrol in de komedie Waking Ned, die een onverwacht succes werd in de Verenigde Staten. In 1996 ontving Bannen de `lifetime achievement award' van de British Academy of Film and Television Arts.