Zeelieden vermist bij Sumatra

Twee Nederlandse en drie Filippijnse opvarenden van een transportschip van Dockship, een dochteronderneming van Heerema, worden vermist nadat het vaartuig in de nacht van maandag op dinsdag kapseisde in de wateren van Singapore. Dit gebeurde in de buurt van het Indonesische eiland Singkep, voor de kust van Sumatra.

Het schip, de Mighty Servant 2, had twintig opvarenden aan boord. Naar de twee Nederlanders en de drie Filippijnense bemanningsleden wordt gezocht door duikers van Smit Lloyd, vooralsnog zonder resultaat. Vier Nederlandse opvarenden en één Filippijn zijn gewond geraakt. Zij zijn na het ongeval samen met de tien ongedeerde opvarenden door vissersboten opgepikt en aan land gebracht van het eiland Singkep. Een team van vier artsen is eerder vandaag overgevlogen uit Singapore en heeft gemeld dat hun leven geen gevaar loopt. Later vandaag zou een vliegtuig de overlevenden van Singkep naar Singapore brengen.

De oorzaak van het ongeluk is nog onbekend. Volgens een woordvoerder van Dockship waren er vooraf geen problemen met het schip gemeld. Het enorme transportschip van honderdzeventig meter lang en veertig meter breed vervoerde een productiedek voor een olieplatform. Het was enkele weken geleden vertrokken van Okpo in Zuid-Korea. Daar was het productiedek door Daewoo gebouwd. De Mighty Servant 2 was na een tussenstop in Singapore, waar het brandstof had ingenomen, op weg naar Angola. Het achtduizend ton wegende dek was bedoeld voor werkzaamheden van oliemaatschappij Chevron voor de kust van het West-Afrikaanse land.

De Mighty Servant 2, een zogenoemd opendekvaartuig, ligt volgens een woordvoerder van Dockship in naar schatting 35 meter diep water en steekt vijf meter boven het water uit. Smit Lloyd heeft twee schepen ter plaatse. Een schip van de Indonesische kustwacht zoekt eveneens naar de vermisten. De familie van de opvarenden van de Mighty Servant 2 is door Dockship ingelicht.