Vijf jaar cel Belgische `hormonenkoning'

Een Belgische rechtbank heeft vandaag vijf jaar gevangenisstraf plus een boete van 15 miljoen frank (825.000 gulden) opgelegd aan een 61-jarige hormonenhandelaar uit Lokeren vlakbij Gent. Justitie bestempelde hem als de ,,ongekroonde hormonenkoning''. De man handelde in de periode tussen januari 1992 en november 1995 op grote schaal in verboden hormonen. ,,Hij maakte enorme winsten ten koste van de volksgezondheid'', aldus de rechtbank. (Belga)

Roland Hawlitschek merkt het in de alledaagse praktijk. ,,De vastgelegde toewijzingen klopten steeds minder. De partijtop was steeds meer op zichzelf en zijn kleine wereldje gericht.'' Bovendien vormt in de jaren tachtig het groeiende staatsveiligheidsapparaat een steeds grotere last voor de economie. Die loopt vast, maar in plaats van de oorzaken aan te pakken, wordt de onderdrukking verscherpt. De neerwaartse spiraal is daarmee ingezet. Roland heeft dan zijn geloof in de partij al verloren. ,,Op vergaderingen van het bedrijf werd alleen nog maar besproken hoe we aan de benodigde spullen konden komen.'' Op een Trabant, toch het symbool van de Oost-Duitse industrie, moest een koper aanvankelijk 6 tot 8 jaar wachten. In de jaren tachtig loopt de wachttijd op tot 20 jaar. Dolblij zijn de Hawlitscheks in 1985 met hun nieuwe auto: een Lada van de meest luxe soort, inclusief ruitenwissers voor de koplampen.