Vasari terug naar Hongarije

De Hongaarse premier Viktor Orbán is van een officieel bezoek aan Canada teruggekeerd met een schilderij van de Florentijnse schilder Giorgio Vasari (1511-1574), waarvan de waarde geschat wordt op 1 miljoen dollar (ongeveer 2 miljoen gulden). Het schilderij, getiteld De bruiloft te Kana, werd omstreeks 1815 gekocht door de Hongaarse prins Miklos Esterhazy, die het aan het Museum van Schone Kunsten in Boedapest schonk. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam het doek terecht in een antiekzaak, waaruit het illegaal naar Canada werd geëxporteerd. Het museum in Boedapest heeft sinds 1964 geprobeerd het doek terug te krijgen van het Musée des Beaux Arts in Montreal. Tijdens het bezoek van Orbán ontving de Canadese premier Jean Chrétien het schilderij voor de Hongaarse premier, en zorgde hij ervoor dat Orbán toestemming kreeg het werk mee naar huis te nemen. (AP)