Tsjetsjenië: Clinton wil dialoog

Rusland lijkt, ondanks een dringend beroep van president Clinton, niet van plan het Tsjetsjenië-beleid te corrigeren en naar een politieke oplossing te streven.

De Russische premier Vladimir Poetin sprak gisteren in Oslo vijftig minuten met Clinton. Deze deed volgens zijn woordvoerder een beroep op Poetin een dialoog met de Tsjetsjenen te zoeken. ,,We zien niet in hoe een militaire regeling in deze situatie kan werken'', aldus Clintons woordvoerder. Clinton deed verder een beroep op de Russische premier om de Tsjetsjeense vluchtelingen, die door het Russische leger worden tegengehouden en die in het oorlogsgebied opgesloten zitten, een kans te geven. Volgens de woordvoerder gaat het daarbij om 200.000 mensen. Poetin kreeg tijdens het gesprek te horen dat Ruslands militaire offensief een groeiend aantal slachtoffers maakt onder de burgerbevolking, dat het publieke aanzien van Rusland in de wereld wordt geschaad en dat het geweld de Tsjetsjenen tegen Rusland verenigt. De Amerikaanse woordvoerder sprak na afloop van ,,een serieuze, nuttige en openhartige ontmoeting''.

Poetin lijkt niet van plan het geweld in Tsjetsjenië te staken. Hij overhandigde Clinton een brief van president Jeltsin, waarin deze waarschuwde tegen het internationale terrorisme (dat Rusland in Tsjetsjenië zegt te bestrijden) en samenwerking bepleitte om kernwapens uit handen van `boevenstaten' te houden. Verder legde Poetin gisteren in al zijn openbare verklaringen de nadruk op de verantwoordelijkheid van de Tsjetsjenen voor het geweld. ,,Rusland is hier niet schuldig aan. Het zijn de bandietengroepen die verantwoordelijk zijn.''

Het Russische leger heeft gisteren de grens tussen Tsjetsjenië en Ingoesjetië weer even opengezet voor de tienduizenden vluchtelingen die zich aan de grens verdringen. Uiteindelijk werden 150 Tsjetsjenen doorgelaten. Een vrouw stierf aan een hartaanval. De Ingoesjetische leiding is woedend op de Russen, die de vluchtelingen ,,met minachting'' zouden behandelen. (Reuters, AP)