Steun anti-dopingbureau

De Europese Unie (EU) heeft ondanks aanhoudende kritiek haar medewerking toegezegd aan het nieuwe internationale anti-dopingbureau. Dat werd gisteren in Lausanne bekendgemaakt na een bijeenkomst tussen Europees sportcommissaris Viviane Reding, de Finse minister van cultuur Suvi Linden en voorzitter Juan Antonio Samaranch van het Internationaal Olympisch Comité (IOC).

De Europese Unie zal met twee leden vertegenwoordigd zijn in de directie van het bureau, dat op 10 november officieel wordt geïnstalleerd. Het bestuur zal bestaan uit ongeveer dertig leden, gelijk verdeeld over sportorganisaties en regeringen. Het IOC, dat ruim vijftig miljoen gulden als startkapitaal heeft toegezegd, claimt drie bestuurszetels.

Het anti-dopingbureau zal met ingang van 1 januari in eerste instantie als een Zwitserse stichting opereren vanuit Lausanne. Het is de bedoeling dat er later naar een permanent onderkomen wordt gezocht. De Europese Unie en de Verenigde Staten zouden graag zien dat het hoofdkwartier buiten Zwitserland wordt gehuisvest. Als reden hiervoor voeren beide aan dat anders de band met het IOC, gevestigd in Lausanne, te nauw wordt.

De Europese Unie is de eerste politieke organisatie die de medewerking aan het wereldwijde antidopingbureau heeft toegezegd. Vooral de Verenigde Staten hebben eerder bijtende kritiek geleverd op het bureau. Barry McCaffrey, hoofd van het drugsbureau van het Witte Huis in Washington, zei tijdens een recent bezoek aan Europa niets in de plannen van het IOC tot oprichting van een internationaal anti-dopingbureau te zien.

Ook de EU stelde zich aanvankelijk terughoudend op, maar Reding benadrukte gisteren dat het van het grootste belang is om samen te werken met het IOC. ,,Maar het IOC is in dit geval niet de baas'', liet de Europees sportcommissaris weten. ,,De internationale sportorganisaties hebben een belangrijke stem. Dat geldt eigenlijk voor de hele wereld.''

Over de Amerikaanse tegenwerking zei Reding: ,,Europa heeft heel duidelijk gesteld dat we willen dat iedereen meedoet. Het anti-dopingbureau zonder de Verenigde Staten zal niet compleet zijn.''

IOC-voorzitter Samaranch toonde zich optimistisch. ,,We hebben een overeenkomst met de Europese Unie en we zullen ook met de Verenigde Staten een akkoord bereiken.'' (Reuters/SID)