OP DE SET VAN HERTENKAMP

Vorige week maandag begon de VPRO-serie Hertenkamp weer, na meer dan een jaar niet op de buis te zijn geweest. Dit seizoen zijn er dertig afleveringen gepland, waarvan de eerste vorige week werd uitgezonden. De acteurs kennen elkaar goed, de meesten zijn lid van theatergroep `Mug met de Gouden Tand'. ,,De vorige reeks is vrijwel geheel geïmproviseerd tot stand gekomen'', zegt dialoogschrijver Frank Houtappels. ,,Er stond niets op papier. Dat is voor het theater misschien een goede aanpak, maar halverwege kwamen ze erachter dat dat voor de televisie niet werkt. Dan vliegt zo'n serie van hot naar her. Voor de nieuwe reeks hebben ze toen scenarioschrijvers gevraagd.''

Houtappels, van oorsprong acteur, hij heeft de toneelschool gedaan, is ook freelance tekstschrijver. Zo schreef hij onder meer het toneelstuk Aan het Einde van de Aspergetijd; een aflevering voor de VARA-dramaserie All Stars en werkt hij voor het jeugdprogramma Klokhuis. Hertenkamp is wel uniek in dat rijtje, vindt Houtappels. ,,Bij sommige series mag je maar op drie locaties schrijven, anders wordt het te duur. Hier mag alles. Als ik een scène op een vliegveld wil, dan kan dat. Ik weet geen getallen, maar er moet wel heel veel geld in deze serie zitten.''

De betrokkenheid van de spelers bij de serie is groot. Alle nieuwe teksten die hij schrijft worden allereerst hardop door de acteurs aan hem voorgelezen. Soms vinden ze de tekst niet goed en moet het over. Had Houtappels de serie niet liever alléén geschreven, zonder commmentaar? ,,Nee, juist niet. Ik zit altijd al alleen thuis te werken. Dan zit je soms maar wat uit je neus te eten. Wat ik aan Hertenkamp zo mooi vind, is de wisselwerking met de andere dialoogschrijvers, vooral met Joan Nederlof. Het is leuk om eens iets te maken dat niet alleen maar uit mijn koker komt.''

Op de foto wordt Afrodite Piteni (Shannon) gekleed door Judith de Zwart en wordt Maureen Teeuwen (Patty) opgemaakt door Esther de Goey. (Tekst Japke-D. Bouma, Foto NRC Handelsblad, Rien Zilvold)