Onderzoek bankieren Zuid-Holland

De provincie Zuid-Holland heeft een bankrekening ontdekt die niet eerder in diverse onderzoeken naar de bankiersaffaire aan het licht is gekomen. Het gaat om een investerings- en beleggingsrekening bij Delta Lloyd.

Deze rekening werd beheerd door de treasury-afdeling van thesaurier K. Baarspul.

Dit is bevestigd door een woordvoerder van de provincie. De rekening bij Delta Lloyd blijkt in december 1995 te zijn geopend en werd mei van dit jaar opgeheven. Toen kwam aan het licht dat de provincie leningen had uitstaan bij het in surseance verkerende handelshuis Ceteco. Deze leningen brachten een uitgebreid netwerk van bankiersactiviteiten aan het licht die het vertrek van de commissaris van de koningin, J. Leemhuis-Stout, en van drie gedeputeerden inluidden.

De rekening bij Delta Lloyd is tussen maart 1997 en juni 1998 beheerd door vermogensbeheerder NTLA Asset Management, aldus de provincie. Het contract hiervoor is destijds ondertekend door commissaris van de koningin Leemhuis.

Provinciaal treasurer Baarspul, tegen wie enkele maanden geleden een strafrechtelijk onderzoek begon, liet zijn particuliere vermogen beheren door een dochter van NTLA. De provincie was hiervan op de hoogte. Een NTLA-dochter was overigens ook tussenpersoon bij een van de omstreden leningen aan Ceteco.

Een woordvoerder van de provincie kon vanmorgen niet zeggen hoeveel geld op de nu ontdekte rekening bij Delta Lloyd is omgezet. Bij de provincie is nu slechts bekend dat ,,enkele honderden aandelentransacties'' via de rekening zijn verlopen. Nader onderzocht wordt hoe de rekening tot stand is gekomen en wie er mogelijk profijt van heeft gehad. Waarnemend commissaris van de koningin D.Luteijn leidt het onderzoek, aldus de woordvoerder.

De advocaat van Baarspul, J.Koets, reageert verbaasd op de bekendmaking van de provincie. Hij zegt dat Zuid-Holland enkele miljoenen winst heeft geboekt dankzij de via NTLA uitgezette gelden. Waarom al anderhalf jaar eerder een rekening bij Delta Lloyd werd geopend, kon hij niet zeggen. ,,Maar dat weet de provincie ook niet, dus ik vraag me af waarom ze dat niet eerst uitzoeken alvorens ermee naar buiten te komen'', aldus Koets.

Zuid-Holland heeft besloten op 19 november de lijst bekend te maken met alle namen van bedrijven waarmee leningsovereenkomsten zijn aangegaan. Toen de affaire uitbrak bleek dat de provincie voor 1,7 miljard gulden had uitstaan. Toen werd niet bekend aan welke ondernemingen en overheden de provincie geld had geleend.