Moord op Zulu-prins die optrad als vredestichter

Een Zuid-Afrikaanse prins die de afgelopen jaren poogde vrede te stichtten in de politiek onrustige provincie KwaZulu/Natal is gisteren vermoord. Prins Cyril Cyprian Zulu (35), een vooraanstaand lid van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC), werd opgewacht door drie gewapende mannen in zijn woonplaats Lamontville, een township aan de rand van de havenstad Durban. Ze schoten hem van dichtbij dood. Zulu was al vaker met de dood bedreigd en enkele keren aan aanslagen ontsnapt. De politie zoekt de daders de in kringen van het Inkatha Vrijheidsfront.

KwaZulu/Natal, een provincie die in 1994 ontstond uit een samenvoeging van het Zoeloe-thuisland en het door blanken bestuurde Natal, is al bijna tien jaar het toneel van bloedige conflicten tussen politieke facties. Het is een onderlinge strijd van Zoeloes die vele generaties terugvoert. Krijgsheren en criminele bendes zetten sinds 1990 hun historische vetes voort onder de vlag van politieke partijen, met name het ANC en Inkatha. Tussen 1990 en 1995 vielen hierdoor in de provincie duizenden doden.

Prins Zulu, lid van een van de koninklijke families der Zoeloes, was de afgelopen jaren namens het ANC bezig met pogingen op lokaal niveau in KwaZulu/Natal vrede te stichtten tussen de partijen. Hij poogde de mensen af te brengen van hun traditionele gehoorzaamheid aan leiders, of ze nu goed of fout waren, maar stuitte bij zijn streven op veel weerstand.

De Zuid-Afrikaanse autoriteiten hebben een onderzoek gelast op het hoogste politieniveau. Ze vrezen namelijk dat de moord op Zulu wel eens gewroken zou kunnen worden en ook in andere provincies tot geweld kan leiden.