Marga Minco wint Romeinprijs

De Annie Romeinprijs, de tweejaarlijkse literaire prijs van het feministische maandblad Opzij, is dit jaar toegekend aan de schrijfster Marga Minco. Zij krijgt de prijs ter waarde van 10.000 gulden voor haar gehele oeuvre. Op 19 november neemt de 79-jarige Minco de onderscheiding in de Nieuwe Kerk in Amsterdam in ontvangst. De jury kende de prijs aan Minco toe omdat zij ,,als geen andere auteur de herinnering aan de vernietiging van de joodse gemeenschap in Nederland levend gehouden heeft'', en met haar werk de vrouwelijke overlevende van de shoah ,,een eigen stem'' gaf. Minco begon haar loopbaan in 1938 als leerling-journaliste bij de Bredasche Courant, waar ze als joodse twee later op staande voet werd ontslagen. In 1957 verscheen haar eerste, beroemd geworden roman, Het bittere kruid. Daarna volgden ondere andere Een leeg huis, De val en Nagelaten dagen. De Annie Romeinprijs is bedoeld voor een schrijfster die met haar werk de vrouwenemancipatie ondersteunt en verder helpt. Eerdere winnaressen waren onder anderen Doeschka Meijsing, Hella Haasse en Anja Meulenbelt. (ANP)