Leufkens stopt in voorjaar met bridge

Enri Leufkens, een van de beste spelers van Nederland, stopt aan het eind van het seizoen met bridgen. Leufkens onderbrak zijn carrière wel vaker, maar zijn besluit is nu definitief.

Leufkens zal als speler van het Amsterdamse Modalfas nog wel zijn titel in de Meesterklasse viertallen verdedigen. En misschien is de oud-wereldkampioen nog over te halen voor een of twee korte toptoernooien, maar daarna (in het voorjaar) stopt hij definitief met topbridge.

Het besluit van Leufkens komt hard aan in de Nederlandse bridgewereld. Alle ogen zijn namelijk gericht op de Bridge-olympiade van Maastricht in augustus 2000 en juist daar had het koningskoppel Leufkens-Westra het Nederlandse bridge een grote dienst kunnen bewijzen.

De Nederlandse Bridge Bond heeft teleurgesteld gereageerd op het besluit van Leufkens. De bond geeft als verklaring dat de werkkring en het gezin van Leufkens (36) zo'n groot beslag op hem leggen dat er onvoldoende tijd overblijft om zich aan het topbridge te wijden.

Leufkens, die een zware baan heeft als manager bij een groot automatiseringshuis, zegt de officiële lezing van de bond te eenvoudig te vinden. ,,In principe kan ik van mijn werkgever voldoende medewerking krijgen om tijd te reserveren voor trainingen of belangrijke kampioenschappen. De echte reden van mijn besluit is dat ik er niet zoveel lol meer in heb'', aldus Leufkens.

De bridgespeler wijst in dat kader op het al jaren zwalkende beleid ten aanzien van de selectie van het Nederlands bridgeteam. In zijn ogen is er nooit echt goed naar hem geluisterd. Vooral niet wanneer hij met redelijke voorstellen kwam voor een effectief oefenschema. Hij voegt er aan toe dat, door het gemis aan een goed doordacht plan en een krachtdadig optreden, de sfeer binnen de selectiegroep voor hem niet langer aangenaam was.

Leufkens: ,,Spelers bemoeien zich teveel met de selectie. Het gaat er te democratisch aan toe. Zoiets leidt automatisch tot chaos. Je moet spelers weinig of geen inspraak geven bij de selectie. Als het er op aan komt, opteert iedere speler toch voor een methode die voor hem en zijn partner het voordeligst is.''

Leufkens heeft lang nagedacht over zijn besluit. ,Ik houd me liever bezig met dingen waar ik wel plezier aan beleef. Toch begrijp ik het zelf ook nog niet helemaal. Ik stop met iets waarmee ik aan de top sta en ga verder met zaken waarin ik nog helemaal niet zo uitblink.''

De beslissing van Leufkens komt ook voor zijn partner Berry Westra hard aan. Westra, die als journalist en speler zijn inkomen voornamelijk in de bridgewereld verdient, zegt onaangenaam verrast te zijn. ,,Enri's voornemen te stoppen komt op zich niet uit de lucht vallen. Al jaren verkeert hij in onzekerheid. Alleen had ik verwacht dat hij zou doorgaan tot en met de olympiade in Maastricht, de stad waar hij is geboren en opgegroeid'', aldus Westra.

Westra gaat zich door het terugtrekken van Leufkens beraden over zijn toekomst als bridger. Een plaatsvervanger van het kaliber Leufkens – het paar stond vijftien jaar aan de top – heeft hij nog niet gevonden. Voorlopig speelt Westra het ING Bank Topcircuit met Jaap van der Neut.