Late treffer Akonnor bezegelt lot Roda JC

Vijf dagen na de sensationele overwinning op Ajax heeft Roda JC een bittere teleurstelling moeten incasseren. In de tweede ronde van het UEFA-Cuptoernooi werden de Limburgers gisteren uitgeschakeld door VfL Wolfsburg, 1-0. Het enige doelpunt van de Duitsers viel drie minuten voor tijd en kwam op naam van de Ghanese international Akonnor. Het eerste duel in Kerkrade eindigde dertien dagen geleden in 0-0.

Roda JC had de nederlaag in Wolfsburg grotendeels aan zichzelf te wijten. Na een angstige opening kreeg de ploeg van trainer Vergoossen gaandeweg steeds meer greep op de wedstrijd. Het veldoverwicht resulteerde in tal van mogelijkheden, maar zoals dit seizoen wel vaker het geval is, faalde Roda JC opzichtig in de afronding. ,,We weten dat we geen spits hebben die er 24 per seizoen inschiet'', erkende Vergoossen na afloop.

Ook aanvoerder Van der Luer besefte dat zijn ploeg de hand in eigen boezem moest steken. ,,We hadden gewoon drie keer moeten scoren'', sprak de spelverdeler. ,,Ik ben reëel: we hebben verloren van een voetballend heel matige ploeg, die gokt op een bevlieging. Wij hebben drie kansen gehad, zij een halve.''

Lawal kreeg twee opgelegde kansen, maar de Nigeriaan kwam niet tot scoren. Vijf minuten voor tijd bracht Vergoossen verdediger Vrede in voor aanvaller Tchoutang. ,,Een aanvallende wissel'', verklaarde de coach naderhand. ,,Vrede ging achterin staan waardoor Valgaeren een linie kon opschuiven en ook Van der Luer verder naar voren kon. Ik bracht Vrede in omdat ik absoluut het gevoel had dat we de wedstrijd binnen de negentig minuten konden beslissen.'' Dat moment kwam ook, zij het aan de voor Roda verkeerde kant van het veld.

Ook voor een Nederlandse trainer in buitenlandse dienst, Henk ten Cate van MTK Boedapest, kwam een einde aan het einde van het Europese avontuur. De Hongaren verloren gisteren met 1-0 van AEK Athene. Ciric benutte in de 76ste minuut een strafschop voor de Grieken. De club uit Boedapest beëindigde het duel met negen man nadat de Franse scheidsrechter Garibian twee spelers, Feher en Almay, van het veld stuurde in respectievelijk de 56ste en 59ste minuut. Het eerste duel had Boedapest nog met 2-1 gewonnen.

Anderlecht strandde eveneens in de tweede ronde. De Belgen verloren met 3-0 in en tegen Bologna in een duel waar maar liefst acht gele kaarten vielen. In Brussel was Anderlecht bijna twee weken geleden nog met 2-1 te sterk voor de Italianen. Eriberto, Zé Elias en Nervo schoten raak.

AS Monaco bekerde verder ten koste van het Poolse Widzew Lodz: 2-0. Na de 1-1 in de eerste wedstrijd zette Lamouchi zijn ploeg voor slechts 1.500 toeschouwers op het juiste spoor. In de 50ste minuut opende hij de score. Vijf minuten voor tijd stelde Trézéguet een plaats in de volgende ronde definitief veilig.