Jean Echenoz krijgt de Prix Goncourt

De Prix Goncourt, de meest prestigieuze literaire prijs in Frankrijk, gaat dit jaar naar Jean Echenoz voor zijn roman Je m'en vais. De uit 1903 daterende prijs werd bij verrassing een week eerder dan verwacht toegekend.

De jury had er genoeg van dat andere literaire prijzen de laatste jaren waren voorgedrongen.

Uitgevers en literaire journalisten waren allemaal op het verkeerde been gezet. De juryleden van de Goncourt kwamen gisteren traditiegetrouw bijeen voor de lunch in het Parijse restaurant Drouant, naar men dacht om de laatste selectie vast te stellen. In werkelijkheid vond de eindstemming plaats: zeven stemmen voor Echenoz, en drie voor Christophe Bataille (Vivre l'Enfer, uitg. Grasset).

Zelfs de directie van Echenoz' uitgever Editions de Minuit belde na afloop van de bekendmaking met het Franse persbureau AFP om het gerucht bevestigd te krijgen. Volgens juryvoorzitter François Nourissier was het nodig enige orde te herstellen in prijzenland. De een jaar later ingestelde Prix Fémina probeert al jaren eerder te zijn. De Prix Médicis volgde dat voorbeeld. Dat leidde er in 1995 toe dat Le Testament Français van Andrej Makine zowel de Goncourt als de Médicis kreeg.

Dat risico wilde de leden van de Académie Goncourt vermijden: ,,Er blijft per slot van rekening een rangorde in de literaire prijzen'', aldus Nourissier. De Prix Fémina, die vrijdag wordt toegekend, heeft ook het negende boek van Echenoz op haar laatste lijstje staan. Aan de damesjury de keus om een eigen prijswinaar aan te wijzen of het voorbeeld van de heren van de Goncourt te volgen.

Jean Echenoz (in 1947 geboren in Orange) schrijft ogenschijnlijk gewone liefdesverhalen met detective-elementen. Hij studeerde sociologie en civiele techniek, maar is vooral schrijver van een precies geformuleerd oeuvre, dat onder de oppervlakte speelt met de literatuur, maar niet het abstractieniveau kiest van de `nouveau roman'. Echenoz debuteerde met het positief ontvangen Méridien de Greenwich (oplage 400 exemplaren), gevolgd door Cherokee (1983, Prix Médicis) Met grote regelmaat volgden l'Equipée Malaise, Lac, Nous Trois, Les Grandes Blondes en Un An.