Internationaal

Op de Europese beurzen was vanmorgen weinig handel. Beleggers houden hun kruit droog. Verwacht wordt dat de Europese Centrale Bank (ECB) morgen besluit de rente te verhogen. In afwachting daarvan ging de beurs van Londen vanmorgen 2,55 punten omlaag. Rondom het middaguur stond de FTSE-index op 3.101,21 punten. De belangrijkste oorzaak voor de daling was de beurs van New York, waar de Dow Jones-index gisteravond lager sloot. Het energiebedrijf Scottish Power presenteerde teleurstellende winstcijfers over het eerste half jaar. Omdat die in overeenstemming waren met voorspellingen, kon het aandeel toch licht stijgen.

FRANKFURT

Op een slappe beurs in Frankfurt, die ook in afwachting was van de ECB-beslissing morgen, hielden de koersen zich redelijk staande. De lagere Dow Jones-index in New York drukte de DAX-index licht omlaag. De graadmeter stond rondom het middaguur 39,95 punten lager op 5.507 punten. Een van de uitschieters was sportkledingfabrikant Adidas-Salomon, die vandaag zijn resultaten over het derde kwartaal zou presenteren en met 1,3 procent omhoog ging naar 71,20 euro.

PARIJS

Het vertrek van de Franse minister van Financiën, Strauss-Kahn, dat gisteren op de beurs van Parijs voor een schrikreactie zorgde, was vanmorgen nauwelijks meer terug te zien in de aandelenkoersen. Rondom het middaguur stond de CAC-index 10,37 punten lager op 4888,15 punten.

De opvallendste stijger was tabaksconcern Seita, dat het middelpunt van een overnamegevecht lijkt te worden. Nadat het Franse dagblad Le Figaro vanmorgen meldde dat de Britse sigarettenproducent Gallaher een bod op Seita heeft uitgebracht van 3,9 miljard euro (8,6 miljard gulden), schoot de koers met 15 procent omhoog. Seita had eerder al een akkoord gesloten met het Spaanse Tabacalera over een overname ter waarde van 3,2 miljard euro (7,1 miljard gulden). Een nog grotere stijger was het elektronicaconcern Thomson, dat vandaag voor het eerst een notering kreeg. Meteen na de beursgang schoot het aandeel 22 procent boven de introductiekoers.

TOKIO

De beurs van Tokio was vandaag gesloten.

NEW YORK

Op de effectenbeurs van New York leek het gisteren opnieuw een mooie beursdag te worden. De Dow-Jonesindex bereikte een maximale plus van 103 punten. In de loop van de middag raakte de toonaangevende graadmeter echter alle winst kwijt. Het laatste uur dat de beurs open was dook de Dow zelfs flink in de min. De Dow Jones-index beëindigde de dag op 10.581,84 punten, een verlies van 66,67 punten.