Honderden doden bij aanval Tamil Tijgers

Bij een aanval van Tamil Tijgers op een legerkamp in het noorden van Sri Lanka zijn gisteren honderden regeringssoldaten gedood. Dat heeft een woordvoerder van het leger vanochtend in de hoofdstad Colombo bevestigd. Het is niet bekend hoeveel slachtoffers aan de zijde van de Tamil Tijgers zijn gevallen bij de gevechten.

Volgens de legerwoordvoerder zal pas in de loop van de dag een duidelijk beeld ontstaan over het verloop van de gevechten en over het aantal slachtoffers. De regering laat geen journalisten toe tot het oorlogsgebied. Wel is al duidelijk dat de Tamil Tijgers maandagnacht met succes een aanval openden op de strategisch belangrijke plaats Oddusudan in de regio Wanni in het noordoosten van Sri Lanka, waar al jarenlang een bloedige burgeroorlog wordt gevoerd. De streek wordt overwegend bewoond door Tamils, onder wie veel vluchtelingen, die een minderheid vormen in Sri Lanka. De Tamil Tijgers strijden voor een onafhankelijke staat Tamil Eelam. Het gebied waarin Oddusudan ligt werd vorig jaar december heroverd door het regeringsleger.

Volgens militaire bronnen trokken de Tamil Tijgers vanuit verschillende richtingen op naar de stad en zijn ze er in geslaagd de militaire basis in Oddusudan te veroveren. Over en weer zijn daarbij hevige artilleriebeschietingen uitgevoerd. Volgens een in Londen uitgegeven verklaring van de Tamil Tijgers zijn ,,honderden soldaten gedood en honderden gewond geraakt''. De legerwoordvoerder in Colombo zei vanochtend dat ,,onze verliezen niet zo groot zijn als we hadden verwacht'' maar dat het dodental ,,in de honderden'' kan lopen. Volgens het ministerie van Defensie zijn gisteren na het verlies van Oddusudan luchtaanvallen uitgevoerd op eenheden van de Tamil Tijgers.

De val van Oddusudan betekent een grote tegenslag voor het leger, dat al jaren bezig is met een offensief in het noorden van het land om de Tamil Tijgers te isoleren en hen verder in de verdediging te drukken. Maar die operatie heeft tot dusver niet het gewenste succes opgeleverd.

Ook in politiek opzicht komt de aanval van de Tamil Tijgers op een uiterst ongelukkig moment voor de regering in Colombo. Op 21 december zijn er presidentsverkiezingen in Sri Lanka. Die hoefden pas uiterlijk over een jaar te worden gehouden, maar president Chandrika Kumaratunga heeft ze vervroegd in de hoop een duidelijk mandaat te krijgen van de kiezers voor haar pogingen om het conflict in Sri Lanka te bezweren door de regio's meer autonomie te geven. Waarnemers zeggen dat de nieuwe aanval de tegenstanders van onderhandelingen met de Tamil Tijgers over een vredesregeling extra argumenten in de hand zal geven. (Reuters)