Groninger Museum koopt werk van Warhol

Het Groninger Museum heeft vorige maand dankzij een particuliere gift een serie zeefdrukken van Andy Warhol kunnen kopen. Het gaat om de reeks Flowers uit 1970, tien versies van een en dezelfde bloemenfoto die alleen in kleurencombinaties variëren. Vanwege een aanklacht destijds door de fotografe van deze opname, heeft Warhol nadien geen foto's meer uit tijdschriften overgenomen, maar fotografeerde hij zijn voorstellingen zelf in The Factory in New York.

Het museum had dezelfde, gesigneerde werken al sinds 1981 in bruikleen. De anonieme, particuliere eigenaar schonk ze gedeeltelijk, maar het museum, dat een jaarlijks aankoopbudget van honderdduizend gulden heeft, kon de resterende ton voor de Flowers niet zelf opbrengen. ,,Vandaar dat we de Groningse schenker zeer dankbaar zijn'', aldus Poul ter Hofstede, conservator collecties.

Door deze aanwinst bezit het museum nu de meeste werken van Warhol in een Nederlandse, openbare collectie. Vorig jaar kon het van dezelfde, Nederlandse verzamelaar voor drie ton veertien tekeningen uit 1978-1979 aankopen rond het thema `seks'. De Vereniging Rembrandt en de Mondriaan Stichting hielpen daar financieel bij. De toenmalige eigenaar van de tekeningen deed toen nog een andere serie Warhol-zeefdrukken, Ladies and Gentlemen, ,,uit waardering voor het beleid van oud-directeur Frans Haks cadeau'', aldus Ter Hofstede.