Frans weekeindje Amsterdam

BBC World bezuinigt

De gezichten op BBC World, het nieuwsstation van de BBC voor het buitenland, staan merkbaar strakker. Want er moet bezuinigd worden bij de zender die 150 miljoen huishoudens over de hele wereld zegt te bereiken en de concurrentie met CNN International ruimschoots kan doorstaan. Zo'n zestien miljoen pond verlies maakte BBC World vorig jaar, op een jaarbudget van 25 miljoen pond.

En dat kan niet want BBC World is een commerciële onderneming, die juist geacht wordt centjes te verdienen voor de Britse publieke omroep. BBC Worldwide, het bedrijf waarin BBC World is ondergebracht samen met de wèl winstgevende abonneezender BBC Prime, moet zichzelf bedruipen. Anders dan de binnenlandse nieuwszender van de BBC, BBC 24 News, die wèl uit omroepbijdragen mag worden gefinancierd, en anders ook dan de aloude radiozender BBC World Service, die met overheidsgeld wordt gefinancierd.

De beoogde bezuinigingen bij BBC World zullen worden bereikt door het ontslag van vijftig man staf en de opheffing van analytisch ingestelde nieuwsuitzendingen als The World Today (nu nog elke dag van 19.00 toto 20.30 uur). Het format wordt strakker: op het hele uur een nieuwsbulletin van een half uur, met meer zakennieuws en sport dan tot nu toe.

Er is geen reden voor optimisme voor de toekomst van BBC World, omdat de markt voor Engelstalige nieuwsstations eerder slinkt dan toeneemt. Om deze ontwikkeling te keren heeft CNN al lokale versies in het Spaans en Duits ingesteld. Frankrijk kent al een `eigen' nieuwsstation, LCI, en er komt er binnenkort één bij: i-télévision. Duitsland kent al n-tv, dat binnenkort concurrentie krijgt van een nieuwszender van de Kirch-groep. Euronews, dat al uitzond in het Engels, Frans, Spaans, Duits, Grieks en Arabisch, is nu ook met uitzendingen in het Portugees begonnen.

BBC World is op veel Nederlandse kabelnetten aanwezig en ongecodeerd te zien op Hot Bird, 13 graden oost, 11.114 v., analoog. (www.bbcworld.com)

TV5 goes Amsterdam

De Franse zender voor het buitenland, TV5, wijdt een groot deel van de programmering tussen zaterdagmiddag a.s. 16.00 en zondag a.s. 16.00 uur aan Amsterdam. Gans Europa, Noord-Amerika, Azië en het Midden-Oosten zullen, onder andere dankzij de presentatie van `onze' Chazia Mourali, worden binnengevoerd in Hollandse werkelijkheden. De daartoe strekkende documentaires en reportages hebben, volgens het programmaoverzicht een hoog tulpen- en royalty-gehalte.

Opvallend aanwezig in de programmering is een aspect van Amsterdam dat alle Fransen jonger dan 30 jaar en niet-lid van een katholieke padvindersbeweging altijd als eerste noemen: je ongestraft een weekeinde suf te mogen blowen.

TV5 Europe o.a. digitaal via Astra (19,2 graden oost, 12.363 v), analoog via Hot Bird 11.325 v.) en op veel kabelnetten. (www.tv5.org)

Exit TNT

Aan vele jaren gratis kijkplezier via de schotel kwam vorige maand een einde toen de tot het Turner-concern (van CNN) behorende zenders Cartoon Network en TNT voorgoed de ongecodeerde uitzendingen, zowel analoog als digitaal, op de belangrijkste satellieten staakten. De filmzender TNT ging verder als TCM (Turner Classic Movies) maar is in Nederland voorshands alleen via sommige kabelnetten te zien. Voor de Nederlandse markt bestaat (nog) geen pluspakket op de satelliet, al heeft Canal+ er voor volgend jaar wel eentje aangekondigd.