Everything But The Girl

Op hun vorige cd, Walking Wounded (1996), verrasten Tracy Thorn en Ben Watt met een geslaagde combinatie tussen drum 'n' bass-ritmes en Thorns koel-melancholieke stem. Het leek erop dat Thorn door met Massive Attack samen te werken (op hun cd Protection) een goed oor had gekregen voor hoe ze haar stem kon inzetten in een prominent ritmische begeleiding. Nu is er een nieuwe cd, Temperamental, maar het duo lijkt zijn hand te overspelen.

Temperamental is een terugkeer naar de meer behaagzuchtige, sentimentele liedjes die Everything But The Girl ook in het begin van haar carrière maakte. Maar de scherp tikkende drummachines, die zich steeds lijken te vergissen en zo al struikelend toch een dansbaar geluid geven, zijn gehandhaafd. Het beste van twee werelden, dat hadden Watts en Thorn ongetwijfeld voor ogen.

Maar het werkt niet. De rest van de muziek bestaat uit mierzoete synthesizerbubbels die zich als marshmellows tegen Thorns stem aanvlijen. En ook de melodieën missen een angel of stekeligheid. Alles aan Everything But The Girl is nu vriendelijk, en dat is te veel van het goede.

Everything But The Girl. Temperamental (VIRGIN CD2892)