Een doelpunt van onschatbare waarde

De schoonheidsprijs verdiende het zeker niet en overtuigend was het evenmin zoals Feyenoord zich gisteravond bij de laatste zestien clubs van de Champions League schaarde. Maar in de donkere dagen van het Nederlandse clubvoetbal wordt een dergelijk succesje al snel met gejuich begroet. De Kuip raakte gisteren dan ook in extase toen speaker Peter Houtman luttele minuten na de wonderbaarlijke triomf op Rosenborg (1-0) bekend maakte dat Feyenoord zich had verzekerd van de volgende ronde, omdat Borussia Dortmund ten onder was gegaan bij Boavista (1-0). ,,We hebben het ongelooflijke volbracht'', zei de opgetogen aanvoerder Bert Konterman.

Het bereiken van de zogenoemde tweede fase van de Champions League levert Feyenoord, naast de ruim 8,5 miljoen gulden die de Rotterdamse club al had verdiend, op z'n minst nog eens 4,1 miljoen gulden op, exclusief premies. Voor een gelijkspel keert de Europese voetbalbond (UEFA) een bonuspremie van 342.500 gulden uit, voor een overwinning zelfs 685.000 gulden. Ook de recettes van drie extra thuiswedstrijden vormen extra inkomsten. Het zijn in elk geval zaken die zwaar wegen in Rotterdam-Zuid.

Toch beschouwde technisch bestuurslid Rob Baan het financiële gewin niet als de belangrijkste meevaller. ,,Vergeet niet dat veel van het verdiende geld naar de artiesten op het veld gaat. Nee, ik vind het van groter belang dat spelers als Paauwe, De Haan en Rzasa in nog eens zes wedstrijden internationale ervaring kunnen opdoen. Zo wordt dit elftal sterker.''

Baan kan zich niet voorstellen dat de verdere deelname van Feyenoord aan het miljoenenbal een sportief fiasco gaat worden. Dat is toch denkbeeldig gezien het feit dat er in de eerste ronde een klein wonder aan te pas moest komen om te overleven. ,,We hebben tot nog toe slechts degelijk gevoetbald en niet naar onze mogelijkheden gespeeld'', aldus Baan. ,,Als alle spelers fit zijn kunnen wij beter presteren dan tot nu toe.''

Tegen Rosenborg ontbraken Van Gastel en Cruz wegens blessures, terwijl Bosvelt was geschorst. Van Wonderen was terug na een liesblessure en hield het 72 minuten vol. Beenhakker koos voor de best denkbare opstelling met Kornejev als vervanger van Cruz in de voorste linie. Daar bezetten Kalou en Samardzic de vleugels.

Kornejev was ingezet om te goochelen in de geringe ruimte die de Noren boden. De Scandinaviërs speelden compact. Van Wonderen moest op het middenveld defensief ondersteunen en de spitsen zien te bereiken. In het centrum van de verdediging was de technisch beperkte, maar betrouwbare stopper De Haan net als in Dortmund gekoppeld aan Konterman.

Ondanks de goede bedoelingen van Beenhakker kon Feyenoord slechts een klein kwartier de tegenstander onder druk zetten. Daarna nam Rosenborg, dat telkens razendsnel overschakelde van verdediging naar aanval, het heft in handen om het vervolgens niet meer af te staan.

In de rust vertelde Beenhakker zijn spelers dat Dortmund in Porto achterstond tegen Boavista. Dat vermoeden hadden ze al door de reactie van Het Legioen. De stand in Porto werd in het stadion nergens aangegeven. Kennelijk lieten duizenden supporters zich informeren door radio's en/of mobiele telefoons, anders was het niet te verklaren dat er bij het doelpunt van de Portugezen een daverend gejuich opsteeg. Het gebeurde nogmaals in de tweede helft, maar toen was er niets aan de hand. Hoewel Feyenoord bij een eventuele nederlaag van Dortmund vanwege een beter doelsaldo genoeg had aan een gelijkspel, hamerde Beenhakker er in de kleedkamer op dat zijn spelers moesten blijven vechten voor een overwinning.

Dat was makkelijker gezegd dan gedaan. Feyenoord kwam in de tweede helft nog meer onder druk te staan. Rosenborg kreeg legio kansen, één keer moest Rzasa een kopbal van de lijn redden. Als Feyenoord de bal had, was de opbouw te traag om de Noren te kunnen verrassen. Voorin leden de spitsen van Feyenoord regelmatig balverlies.

De bevrijdende treffer kwam dan ook uit de lucht vallen, net als de gelijkmaker van Van Vossen in Dortmund. Met Somalia voor Kornejev ging Feyenoord wat opportunistischer spelen. Het bleek een goede zet van Beenhakker. In de 86ste minuut ging Kalou een combinatie aan met Somalia. De bal kwam voor het doel waar Samardzic wat rommelde en uiteindelijk Somalia de gelegenheid gaf hard en hoog in te schieten.

Wie is eigenlijk Somalia, de man van deze gouden treffer? De 1 meter 92 lange Braziliaan wilde zich na afloop niet bloot geven omdat hij geen woord Engels spreekt, laat staan Nederlands. Bij Feyenoord verloopt de communicatie via zijn landgenoot Tininho. Hoewel Beenhakker in het Portugees natuurlijk een eind komt met zijn kennis van de Spaanse taal. Wanderson de Paula Sabino, ofwel Somalia, was een van de drie Brazilianen die deze zomer op proef waren bij Feyenoord in het kader van het samenwerkingsverband met América uit Rio de Janeiro. Kort voor de sluiting van de inschrijvingstermijn van de Champions League zei Beenhakker tegen Baan: `Als ik er een mag uitkiezen, geef mij dan die Somalia maar'.

De trainer gebruikte de 23-jarige spits de laatste weken vooral als pinchhitter. In Dortmund stond hij echter in het basiselftal, maar kon toen niet imponeren. Somalia blijft in ieder geval tot half december bij Feyenoord. Tegen die tijd beslissen Beenhakker en Baan of hij in aanmerking komt voor een langer verblijf. Er bestaat een optie voor een vierjarige overeenkomst. Somalia hoeft niets te kosten, want Feyenoord mag bij América elk jaar een speler uitzoeken. Volgens Baan behoort het terughalen van Robin Nelisse (verhuurd aan Cambuur) ook tot de mogelijkheden. Daarnaast zou Feyenoord kunnen beschikken over Paul Kpaka (uit Sierra Leone) van RWDM.

Beenhakker concludeerde gisteravond tevreden dat zijn selectie tenminste zestien spelers bevat die mee kunnen op het niveau van de Champions League. Maar de ploeg die weliswaar als enige in groep C van Rosenborg wist te winnen, kwam moeizaam tot zeven treffers in zes duels en maakt ook zelfs in de kwaliteitsarme Nederlandse competitie sinds eind augustus nooit meer dan twee doelpunten per wedstrijd. Dat is akelig weinig met het oog op het vervolg van de Champions League die eigenlijk nu pas gaat beginnen.