Duitse deelstaat moet gasbedrijf betalen

De Duitse deelstaat Nedersaksen moet olie- en gasproducent Brigitta 2,3 miljard mark (2,6 miljard gulden) terugbetalen aan ten onrechte geheven belasting. Dat heeft een rechtbank in Lüneburg gisteren bepaald. De zaak betreft een al jaren slepend conflict over gaswinning in het Duits-Nederlandse grensgebied in de Eemsmonding. Brigitta moest eerder 5,2 miljard gulden aan schadeloosstelling betalen aan de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). Er was gebleken dat het bedrijf veel meer gas van de NAM had gekregen dan het procentuele deel van de gasreserve waarop het recht had. Dat kwam doordat de aanvankelijke raming van de reserve in de Eemsmonding te optimistisch bleek. Van de schadeloosstelling ging 70 procent naar de Nederlandse staat. Brigitta vond dat het recht had op teruggave van belasting over de betreffende hoeveelheid gas en heeft daarin nu gelijk gekregen. Het gaat om gasleveranties door de NAM over de periode 1980-1988. Zowel de NAM als Brigitta is een gezamenlijke onderneming van Shell en Esso. (ANP)