Dodental in Orissa ruim 10.000

De Indiase deelstaat Orissa die is getroffen door één van de zwaarste cyclonen van deze eeuw, wordt bedreigd door honger en epidemieën. Overlevenden plunderen voedsel en hulpgoederen.

Volgens schattingen van de militaire autoriteiten zijn bij de cycloon mogelijk tien- tot twintigduizend doden gevallen in Orissa. Het officiële dodental dat de deelstaatregering geeft ligt op 250. Volgens een politicus van de regeringspartij BJP, Bijay Mohapatra, zijn alleen al in de omgeving van de verwoeste havenstad Paradip zeker 5.000 doden gevallen. ,,Ik heb honderden lijken zien drijven in de overstroomde gebieden in Paradip en Kendrapara', zei Mohapatra tegen de regionale krant The Statesman.

Op de stranden van de kust van Orissa spoelen nog steeds lijken aan, vermoedelijk van verdronken vissers of bewoners uit het kustgebied die op de metershoge vloedgolven naar zee waren gesleurd.

Enkele duizenden vrachtwagens met hulpgoederen werden gisteren en vandaag leeggeroofd nadat zij het gebied waren binnengereden. In de zwaar getroffen hoofdstad Bhubaneshwar zagen ooggetuigen hoe grote menigten winkels, opslagplaatsen en groothandels plunderden, voertuigen aanhielden en de inzittenden beroofden van etenswaren, geld, sieraden en apparatuur. ,,In Orissa heerst totale wetteloosheid', zei een hulpverlener van het leger in Calcutta, waarvandaan gisteren een trein met hulpgoederen vertrok.

De hulpverlening verloopt ook moeizaam door de aanhoudende regens. Door overstromingen en weggeslagen wegen en spoorwegen zijn talloze dorpen in de zwaarst getroffen gebieden van Orissa nog steeds van de buitenwereld afgesneden. ,,De bevolking heeft al vijf dagen niets gegeten, de mensen drinken rivierwater dat zich heeft vermengd met rioolwater, dus de kans dat op korte termijn epidemieën uitbreken is erg groot'', aldus een woordvoerder van de deelstaatregering. Uitbraken van diarree zijn onder meer gemeld vanuit de industriestad Cuttack en een aantal agrarische regio's rondom de stad.