`C&A-familie nu rijker dan broers Van Vlissingen'

De Brenninkmeijers van C&A zijn volgens het zakenblad Quote de rijkste familie van Nederland. Hun vermogen wordt geschat op 15 miljard gulden. Vorig jaar waren de Fenteners van Vlissingen nog de rijksten. Zij staan nu, met een geschat vermogen van 8,5 miljard gulden, op de derde plaats. De rijkste man van Nederland, zegt Quote, was en is nog steeds Freddy Heineken. Hij zag zijn vermogen in een jaar tijd met 1,4 miljard gulden stijgen tot 8,8 miljard gulden. Oorzaak: een lange hete zomer, waardoor de koers van het aandeel Heineken omhoogschoot. En Freddy Heineken is eigenaar van een kwart van die aandelen.

Voor de derde keer brengt Quote nu zijn ranglijst van de 500 rijkste Nederlanders uit. ,,En we worden er steeds beter in'', zegt hoofdredacteur Jort Kelder. Wat niet wegneemt, zegt hij ook, dat het natte-vingerwerk blijft. Quote maakt bij de berekeningen gebruik van openbare bronnen als jaarverslagen en melding in het kader van de Wet Melding Medezeggenschap. Het vermogen van bezitters van grote pakketten aandelen in beursgenoteerde ondernemingen valt daarmee goed te taxeren. ,,Maar oud geld blijft lastig'', zegt Kelder. ,,De familie Six staat er dit jaar weer niet in. Maar ze hebben de muren volhangen met Rembrandts.''.

De koninklijke familie staat in Quote 500 met 4,4 miljard gulden op de vierde plaats. Het Amerikaanse blad Forbes taxeerde de Oranjes deze zomer op 5,4 miljard dollar, ruim 10 miljard gulden. Forbes ging volgens Quote uit van 5 procent aandelenbezit in Koninklijke Olie en 10 procent in ABN Amro. Quote gaat zelf uit van 2 procent in Koninklijke Olie.