Birgit Remmert reikt met Strauss tot buiten de zaal

Als een ster van het kaliber van bariton Thomas Quasthoff een liedrecital geeft in de Kleine Zaal van het Concertgebouw, is dat een hoogtepunt om de hele dag tussen de bedrijven door al neuriënd naar uit te zien. Helaas bleef het gisteren bij voorpret. Quasthoff werd ziek, maar ter vervanging werd op stel en sprong de Duitse alt Birgit Remmert overgevlogen uit Boedapest, waar zij deze week werkt aan een cd-opname.

Nog met het hoofd bij de liederen van Richard Strauss die zij op cd zet, legde Remmert zich ook tijdens haar `geïmproviseerde' recital geheel toe op diens oeuvre. De vele liederen die Strauss componeerde voordat hij zijn blikveld begin deze eeuw verlegde naar de opera, dragen alle mogelijke sferen en vocale uitdagingen in zich, en de selectie die Remmert vertolkte, bood daarvan een met zorg samengestelde dwarsdoorsnede.

Komende zomer zal Remmert tijdens de Bayreuther Festspiele de rol van Fricka zingen in Wagners Der Ring des Nibelungen, en ook gisteravond werd duidelijk hoezeer haar dramatische mezzo-sopraan annex alt zich leent voor dergelijk repertoire. In haar diepte is Remmert een onvoorwaardelijke bronzen alt, in de hogere regionen klaart haar stem op naar een lichter, wendbaarder timbre en juist die combinatie maakt haar uniek.

Aanvankelijk leek Remmert te moeten wennen aan de akoestiek van de zaal en klonk haar interpretatie als een maat te groot gesneden. Passages in een lied als `Heimliche Aufforderung' die zouden zijn gebaat bij innerlijke verstilling, reikten moeiteloos tot voorbij de grenzen van de zaal. Naarmate meer liederen verstreken, wonnen zowel Remmert als de haar begeleidende pianist Jan Schultsz aan subtiliteit en ontspanning. Een miniatuur als Die Zeitlose ontroerde daarna door de vloeiend met de poëzie meekleurende voordracht, en ook luchtige liederen als Herr Lenz en Für funfzehn Pfennige bloeiden op onder Remmerts aanstekelijke presentatie en indrukwekkende vocale souplesse.

Concert: Birgit Remmert (alt), Jan Schultsz (piano). Liederen van Richard Strauss. Gehoord: 2/11 Concertgebouw, Amsterdam.