Beetje stelen mag

Soms daagt er in de gloed van het gesprek een nieuwe norm die bevestigt wat iedereen al vermoedde. Stelen? ,,Ik denk dat kinderen het allemaal wel eens doen'', zei de minister van Economische zaken, Annemarie Jorritsma in het vrouwenpraatprogramma Ladies Only op RTL5. En daarmee werd diefstal een gewone economische activiteit.

Een onverwachte wending van een gesprek naar aanleiding van een geseksualiseerde vraag, zoals bij Ladies Only gebruikelijk is. Zou je je zoon aangeven als hij iemand had verkracht? Een Britse moeder had dat gedaan. De meningen waren verdeeld. Jorritsma trok de grens bij moord. ,,Dat zou echt drie stappen te ver zijn. Dat kun je niet stil houden. Dan ga je naar de politie'', zei ze. Yvonne Kroonenberg kwam met het voorbeeld van een Filippijns meisje dat een werkgever na voortdurend misbruik had vermoord: ,,Moord kan ook wel goed zijn maar verkrachting is altijd slecht.''

Jorritsma vroeg aan Emma Brunt waar bij haar de grens lag. Bij verkrachting niet aangeven, hoe zat het dan bij winkeldiefstal? Brunt antwoordde dat haar zoon vroeger verfspuitbusjes bij de Hema stal. ,,Op zich, pikken doen ze allemaal wel eens even maar het kan natuurlijk wel grenzen bereiken'', zei Jorritsma.

Waarop journaliste Bambi Bogert bekende dat ze pas de laatste tijd was begonnen met het stelen van slipjes en zwembroeken. ,,Het slaat nergens op, niet omdat ik het niet kan kopen'', zei ze. ,,Ik kon geen winkel meer in.''

Jorritsma: ,,Ik heb zelf nog nooit iets gejat (was ze niet te streng en te ouderwets?), nou, ja...''

Kroonenberg: ,,Heb je niet geïnhaleerd daarbij?''.

Jorritsma: ,,Ik heb heel vroeger denk ik ook wel eens gepikt uit een winkel maar dan ging het meer over een lolly of zo. Daar had ik dan een slecht geweten over. Ik vermoed dat mijn kinderen het ook wel gedaan hebben. Ik denk dat ze het allemaal wel eens doen. Maar als ze echt kleptomaan worden, dat wordt best wel eens lastig hoor''.

Wat zullen het Midden- en Kleinbedrijf en de winkeliersverenigingen hiervan denken? Een beetje stelen mag. De norm van de supermarkt waar alles zo verleidelijk mogelijk voor het grijpen ligt. Het is ook de kick van het verbodene. Je steelt geen appel uit de boomgaard maar een Mars-reep uit het schap. Nu begrijp ik waarom de Albert Heijn en de Etos scholieren in de pauze slechts twee aan twee toelaten. Dan komen de studenten die een fiets stelen omdat ze een lekke band hebben. Waar eindigt het? Bij batterijen bewakingscamera's. Onvermijdelijk als het innerlijke bewakingsoog niet meer werkt en de sociale controleurs niet zijn aan te slepen.

Dit was de eerste Ladies Only van het seizoen en meteen de leukste die ik tot nu toe heb gezien. Een persoonlijke benadering van onderwerpen kan onverwachte resultaten opleveren, bleek gisteren. Jorritsma sprak eens geen persberichtentaal. Er moet wel onenigheid zijn omdat het onderwerp anders te weinig wordt uitgediept. Vorig jaar ging het wel erg vaak over seks en verhoudingen en dat wordt saai. Vrouwen onder elkaar hebben meer te zeggen. Seks is een goed onderwerp maar er zijn zoveel andere belangrijke man-vrouw-kwesties met een persoonlijke invalshoek.

Producer Jan Lenferink levert de vragen aan en de ladies (het woord `dames' komt ook terug) gaan er braaf op in. Zou ook een dame niet de onderwerpen moeten verzinnen? Gisteren passeerde voor de zoveelste keer het vraagstuk van overspel. Daar ken ik inmiddels alle varianten op. De een is open, de ander houdt het geheim, soms loopt het uit de hand, soms blijft de relatie met de bedrogene in stand. Doodgepraat.

Het niveau van de gasten was gisteren goed. Vorig seizoen waren er te veel vederlichte tv-sterretjes bij. Maar met een minister of rechter kun je niet voortdurend over orgasmes praten. Persoonlijke moraal is belangrijk genoeg.