ASML blinkt uit op slappe effectenbeurs

De door ASM Lithography aangekondigde samenwerking met enkele grote elektronicaconcerns kreeg vanmorgen een redelijk enthousiast onthaal op de beurs van Amsterdam.

Ook luchtvaartmaatschappij KLM deed het behoorlijk op een voor het overige bijzonder slappe beurs. KLM presenteerde vanmorgen halfjaarcijfers die een fractie beter waren dan verwacht.

De aandelenmarkt van de Amsterdam Exchanges (AEX) was vanmorgen in afwachting van de renteverhoging, waartoe de Europese Centrale Bank (ECB) vanmorgen waarschijnlijk zal besluiten. Economen die vanmorgen door het persbureau Reuters zijn ondervraagd verwachten dat een eventuele verhoging een kwart procentpunt zal bedragen. Handelaren menen dat een dergelijke stijging al is verwerkt in de koersen van de aandelen. Een verhoging met een half procent zou de aandelenmarkt echter een tik kunnen geven, terwijl uitblijven van welke renteverhoging dan ook speculaties zou voeden over een latere, maar forsere verhoging.

Beleggers hielden zich om die reden kalm, waardoor de omzetten bijzonder laag waren. De toonaangevende AEX-index steeg wel en stond rondom het middaguur 5,42 punten hoger op 574,41 punten. Daarmee was de beurs van Amsterdam een gunstige uitzondering in Europa, waar de grote beurzen vanmorgen kampten met de naweeën van de koersdaling op Wall Street.

Het wachten op het rentebesluit was vooral af te lezen aan de koersen van de financiële instellingen, die voor hun resultaten sterk afhankelijk zijn van de rente-ontwikkeling. De koersen kwamen nauwelijks van hun plaats. ABN Amro en Aegon stonden een eurodubbeltje in de min op respectievelijk 22,61 euro en 85,85 euro.

Een uitschieter was ASML dat met ruim 5 procent steeg tot 72 euro. Samen met toonaangevende concerns als Lucent, Motorola, Samsung en Texas Instruments gaat ASML werken aan verdere ontwikkeling van de chiptechnologie. ,,Dit is goede manier om zoiets aan te pakken'', aldus een handelaar over ASML. ,,De investeringen zijn enorm, dus is het beter dat met anderen te doen. Bovendien ontwikkelt zich op deze manier een wereldstandaard.'' Ook Philips ging omhoog, met 3,3 procent tot 99 euro. KLM hield zich goed staande en noteerde rond het middaguur driekwart procent hoger op 25,90 euro. In eerste instantie lieten beleggers KLM vallen na de publicatie van de halfjaarcijfers. De winstdaling was overigens al eerder aangekondigd. Nadere bestudering van de cijfers leerde kennelijk dat de toekomst er voor de luchtvaartmaatschappij toch redelijk uitziet, waarna de koers steeg en het aandeel op een bepaald moment zelfs een stijging van 2,5 procent boekte.

Op de lokale markt kreeg Getronics zonder duidelijke aanleiding een forse tik. Het aandeel leverde meer dan 5 procent in op 44,95 euro. Handelaren op de beurs stonden voor een raadsel.