Amok in rechtszaal na pleidooi advocaat

De Amsterdamse rechtbank heeft gisteren een rechtszaal laten ontruimen nadat nabestaanden de verdachte van een dodelijk verkeersongeval te lijf waren gegaan.In de zaak stond de 20-jarige Stefan B. terecht, wiens auto vorig jaar juli op de Ookmeerweg in Amsterdam met hoge snelheid tegen een boom klapte. Daarbij vonden twee inzittenden van 14 en 16 jaar de dood. Twee andere jongeren raakten zwaar gewond. Volgens het OM heeft B. zo hard gereden, dat er sprake is van doodslag. De officier van justitie eiste daarom twee jaar gevangenisstraf waarvan zes maanden voorwaardelijk tegen B.

Volgens een woordvoerder van de rechtbank was er vantevoren al spanning in de rechtszaal, waar vrij veel nabestaanden waren toegelaten. De moeder van één van de slachtoffers hield een korte toespraak en droeg een gedicht voor. Net als andere familieleden was ze gekleed in een t-shirt met daarop een foto van het omgekomen veertienjarige meisje. Toen de advocaat van B. vroeg om vrijspraak voor zijn cliënt, probeerde een man vanaf de publieke tribune de rechtszaal in te komen; een parketwacht hield hem tegen.

In het tumult dat vervolgens onstond, lukte het één van de familieleden in de rechtszaal om verdachte B. te lijf te gaan en een klap uit te delen. B. zocht daarop dekking achter de rechters, evenals een verslaggeefster van de Amsterdamse zender AT5, die verwikkeld was geraakt in het opstootje. De rechtbank schorste daarop de zitting en liet de zaal ontruimen. Na de schorsing werd de zaak voortgezet.

Volgens de Amsterdamse rechtbank wordt er ,,met enige regelmaat'' gehoor gegeven aan het verzoek van slachtoffers en nabestaanden om het woord te voeren in de rechtszaal. Deze week stelde Kamerlid Dittrich (D66) voor wettelijk spreekrecht in te voeren voor slachtoffers en hun nabestaanden. Minister Korthals (Justitie) reageerde afwijzend op het voorstel. De VVD-minister is bang voor ,,teveel drama'' in de rechtszaal.