Afzwaaier genadeklap Dortmund

Een toe- valstreffer van Boavista-verdediger Pedro Emmanuel heeft Borussia Dortmund gisteren de das omgedaan. Zijn uithaal belandde via de rug van verdediger Jürgen Kohler in de zestiende minuut in het doel en betekende de genadeklap voor de Duitsers, die er in de resterende speeltijd niet in slaagden de achterstand ongedaan te maken.

Omdat Feyenoord gisteren won van Rosenborg (1-0) zakte Borussia van de tweede naar de derde plaats in groep C, waardoor de ploeg van trainer Skibbe veroordeeld werd tot de UEFA Cup. Voor de Portugezen, reeds uitgeschakeld voor een plaats in de tweede ronde van de Champions League, betekende het de eerste overwinning in de groep die werd gedomineerd door Rosenborg.

De thuisploeg beëindigde het duel met tien man, nadat Nilton in de 65ste minuut tegen zijn tweede gele kaart was opgelopen. Borussia, in de Bundesliga ook al matig op dreef, wist de overtalsituatie niet uit te buiten, ook al bracht Skibbe nog een extra aanvaller (Herrlich) in het veld.

Het is voor de eerste keer sinds 1995 dat de ploeg uit Dortmund, die twee jaar geleden nog de finale won, strandt in de eerste ronde van de Champions League. Als troost mag Borussia nog wel meedoen aan de strijd om de UEFA Cup.

Een andere Duitse ploeg, Bayer Leverkusen, wacht hetzelfde lot. Voor eigen publiek kwam het elftal van trainer Daum niet verder dan 0-0 tegen het reeds uitgeschakelde Maribor. ,,Hier word je niet vrolijk van'', treurde Daum na afloop.

Hoewel Dinamo Kiev zelf verloor van Lazio Roma (0-1), profiteerden de Oekraïners van de misstap van de Duitsers. Op basis van het onderlinge resultaat – een zege (4-2) en een gelijkspel (1-1) – bereikte de ploeg van coach Lobanovski, die herstellende is van een hartaanval, de volgende ronde.

Boeiend was het duel in groep B tussen Fiorentina en Barcelona, beide vooraf al zeker van de volgende ronde. De onderlinge ontmoeting eindigde in 3-3. Vooral het openingsdoelpunt, een omhaal van Fiorentina-middenvelder Bressan, was van grote schoonheid. Vanaf twintig meter passeerde hij doelman Arnau, die andermaal de voorkeur had gekregen boven Hesp. Rivaldo (Barça) en Balbo (Fiorentina) scoorden beiden twee keer.

Arsenal nam waardig afscheid van de Champions League met een 3-2 zege op AIK Solna, onder meer door twee doelpunten van Overmars. Diens landgenoot Bergkamp hoefde van coach Wenger niet de moeite te nemen om per boot en auto de oversteek naar Zweden te maken.