Acht handbalsters tekenen contract

Acht van de in totaal zestien handbalsters van de Nederlandse ploeg hebben een contract getekend bij hoofdsponsor Datateam en het handbalverbond. In de verbintenis, die loopt tot december volgend jaar, zijn voorwaarden vastgelegd over een opleidingsvergoeding en portretrecht.

Als tegenprestatie ontvangen de handbalsters een maandelijkse vergoeding van ongeveer 800 gulden. Met de acht speelsters die hun handtekening nog niet onder de verbintenis hebben gezet wordt nog onderhandeld.

De opleidingsvergoeding ter waarde van 25.000 gulden per jaar moet voorkomen dat buitenlandse clubs de handbalsters – die twee jaar geleden uit de nationale competitie stapten om zich volledig te kunnen richten op het spelen en trainen met de nationale ploeg – voor niets kunnen aantrekken. Het eventuele transfergeld willen de hoofdsponsor en de bond benutten om het Oranjeplan in stand te houden. Het plan behelst de fulltime-opleiding van de speelsters die uiteindelijk moet leiden tot aansluiting met de wereldtop.

Eind deze maand strijden de handbalsters in Noorwegen om de wereldtitel. Een plaats bij de eerste acht levert de speelsters de A-status van NOC*NSF op, hetgeen betekent dat ze een gegarandeerd topsportinkomen krijgen. In dat geval zouden ze geen contract hoeven te tekenen.