Waffen SS herdenkt `helden' in Salzburg

Beschermd door agenten in burger heeft een groep Waffen SS'ers op het kerkhof in Salzburg hun jaarlijkse Heldenfeier gehouden. Een groep burgers die sinds 1996 tegen deze bijeenkomst protesteert had dit jaar joodse musici uitgenodigd bij het kerkhof, als tegenhanger van de gemeentelijke blaasmuziekkapel die de SS mannen begeleidt.

,,Wij werden al aan de poort door de Staatspolizei opgewacht'', vertelt Anselm Wagner, een Salzburgse galeriehouder en een van de organisatoren van de tegendemonstratie. ,,De musici werden gewaarschuwd hun instrumenten niet uit te pakken, anders zouden ze meteen afgevoerd worden. Wij zijn toen via een andere ingang naar binnen gegaan en bij het oorlogsmonument gaan staan.''

De kunstenaar Wolfram Kastner uit München die al jarenlang actie voert tegen de SS-bijeenkomst sloot een compromis met de chef van de politie, Karl Schwaiger. Voor en na het optreden van de Kameradschaft IV, zoals de SSers hun vereniging noemen, mocht klezmermuziek gespeeld worden. ,,De omstanders riepen `Ophouden met deze zigeunermuziek, wij zijn hier in Duitsland','' vertelt Wagner. ,,Er ontstond oproer en er werd wat geduwd maar de politie greep meteen in.''

Kastner vindt dat met de acties iets is bereikt. ,,Toen ik vijf jaar geleden begon, werd ik nog uitgescholden door de voorzitter van de sociaal-democraten. Nu luisteren ze naar ons en deelt de Sozialistische Jugend witte rozen uit.'' De SS-bijeenkomsten zijn volgens de Oostenrijks recht niet te verbieden, legt Dr. Feichtinger van de Salzburgse politie uit. ,,Wij hebben justitie ingeschakeld om de zaak te laten onderzoeken. De Kameradschaft IV is een wettelijk erkende vereniging en als de leden een dodenherdenking aanmelden is daar niets aan te doen. Er worden geen toespraken gehouden, alleen als ze de SS zouden verheerlijken mag de politie ingrijpen.''

Volgens de demonstranten is de bijeenkomst ook zonder toespraken een verheerlijking van ,,gevallen helden''. Er is muziek en er zijn kransen. En de SS marcheert in militaire formatie op het kerkhof. ,,Wij daarentegen zijn de oproerkraaiers die in bedwang gehouden moeten worden'', aldus Wagner.