THE FROGS EN LES ROSBIFS

Sinds de strijd om de macht in 1066 tussen Willem de Veroveraar en Harold, hertog van Wessex, bestaat er een diep geworteld wederzijds wantrouwen tussen de Engelsen en de Fransen. Jeremy Paxman, BBC-Newsnight presentator, schreef er in zijn boek The English over. De Engelsen hebben een sterke neiging om bij de slechte en onbetrouwbare zaken naar de Fransen te wijzen. Als je een Engelsman vraagt hoe hij zijn biefstuk wenst, dan zou hij kunnen antwoorden: `Done like a Frenchman'. Hij bedoelt dan dat zijn vlees tijdens het bakken voortdurend omgedraaid moet moeten. Na het slaken van een vloek werd zelfs door John Major de ouderwetse uitdrukking `pardon my French' gebruikt. De Frans-Engelse vleesoorlog smeult voort. Nick Brown, de Engelse minister van Landbouw, verklaarde geen enkel Franse product te zullen kopen. De Engelse supermarktketen Tesco maakte een bestelling voor Franse mistletoe à 2 miljoen pond ongedaan. Asda wenste geen Franse stokbroden en brie meer te verkopen en Sainsbury gaf de klanten 20 procent korting op Brits vlees. Ook nette Engelse dagbladen kozen partij vóór les rosbifs en tégen de naar Gauloise, knoflook en kaas stinkende frogs. The Observer meldde onder het kopje `Smells' dat slechts 47 procent van de Fransen dagelijks een bad neemt, terwijl het percentage in Groot Brittannië wel 70 is. Verder memoreert Jeremy Paxman in zijn boek de grote voorsprong van de Fransen en het bedroevende peil van de Engelse kookkunst. Vandaag een Normandisch recept voor mosselen met room en calvados. Ik veroverde het 4-persoons recept in de Franse kunstplaats Étretat. Thuis spreken we van `mosselen met zeezicht'. Bereiding: Controleer de mosselen. Gooi open mosselen weg. Snijd de prei in dunne ringen. Doe prei, mosselen en wijn in een grote pan. Kook de mosselen ongeveer 5 minuten. Schud de pan af en toe om. Verwarm in een sauspan de room (eventueel `gewone' crème fraîche). Giet het vocht uit de pan door een zeef en voeg het aan de room toe. Roer er calvados door. Doe de mosselen terug in de pan. Giet de saus over de mosselen. Uiteraard wordt de saus als een soepje bij de mosselen opgelepeld.