Stinkende kooi

Wat een gelukkig volk zijn we. Een kip in elke pot, en een soap voor elke buis. Big Brother heeft er twee buitenlandse concurrenten bij gekregen. Op Net5 draait The Real World met zeven Amerikaanse vroeg-twintigers in een Hawaiiaans huis aan het strand. Het interessantst vind ik Storyville op BBC2. Gedurende een week wordt het resultaat van twee jaar filmmateriaal over een Amerikaans gezin getoond. 's Nachts, dus de videorecorder moet worden geprogrammeerd. Het gaat over een thema: het zwart-blanke gezin, wat in Amerika niet zo gemakkelijk is. Daarover later.

The Real World Hawaii is de laatste versie uit de in 1991 begonnen realityserie van de muziekzender MTV en startte gisteren sprankelender dan Big Brother. Twee deelnemers sprongen bij aankomst al naakt in het zwembad. Over borsten en geslachtsdelen werden beeldpleistertjes geplakt. Een derde protesteerde tegen deze naaktheid.

De gasten in Hawaii zijn bijna allemaal halfprofessionele entertainers die een carrière in de showbiz wensen. Ze zijn vrij en mogen gaan en staan waar ze willen. Met als enige voorwaarde dat er een camera bij is. De karakters lopen uiteen. De deelnemers zijn ongewoner dan Bart en Karin, meer individualistisch. Directer.

Een radio-omroeper, een zwarte showbink en low budget filmmaker, een Hawaiiaanse rapper, een hoogbegaafde homo-activist uit Harvard.

,,Are you gay?'', vraagt de naakte filmmaker Teck aan de binnenkomende homo-activist Justin.

,,What?''

,,Are you gay?''

,,Yes.''

,,Aawwright.''

Een vrouw zegt meteen dat ze een fruitfly is: iemand die graag onder homo's rondhangt. Later zegt ze dat ze het onbeschoft vindt van Teck om hem zo direct naar zijn geaardheid te vragen. Bange Matt durft niet met Justin op één kamer te slapen.

Vanavond schijnt er een bewusteloos te raken van de drank. Dat is in het Almeerse verzorgingskooitje van Big Brother niet mogelijk. De programmaleiding probeert al een week om er vaart in te brengen. De ouderen, Karin en Ruud, peppen de anderen op met activiteiten.

Vergeleken bij The Real World blijft het deprimerend, mensen die zich vrijwillig onderwerpen aan een dergelijk gevangenisregime. Er is nu wel een groepsband maar binnenkort moeten ze elkaar weer wegstemmen. Het blijft het teamwork van the good, the bad and the ugly. Eén moet overblijven met de poet en dat drukt de stemming. Deelnemers vermageren en slapen overdag.

De getatoueerde Bianca en de Amsterdamse huismoeder Mona zijn al vertrokken. Bianca wou de anderen voorstellen om haar te nomineren. Maar de programmaleiding stak een stokje voor dit opzetje door 10.000 gulden te bieden aan wie vrijwillig vertrekt. Bianca ging want ,,Ik beleef mij zoals ik ben als mens heel anders''.

Mona vertrok omdat ze had gehoord dat er publiciteit was over haar en haar gezin. Dat deed me denken aan de gast van Catherine Keijl die een kind had gekregen ten gevolge van verkrachting. Wij, 600.000 kijkers, mochten dat wel weten, maar ze wist nog niet wanneer ze het haar kind zou vertellen. Het schijnt in dat Big Brother huis inmiddels behoorlijk te stinken, zoals in een te krappe berenkooi.

Het publiek mag uit drie kandidaten twee vervangsters van Mona en Bianca kiezen. Een 31-jarige kandidate is ,,professioneel freelancer''. Wat zou dat zijn? Ze is in ieder geval getrouwd en ze droomt van optreden in een grote show. Maakt niet uit wat het is, het publiek vreet het. Gemiddeld anderhalf miljoen kijkers, veel meer dan het gemiddelde Journaal.

Gisteren kondigde minister Netelenbos plechtig aan dat ze geen geluidsoverschrijdingen op Schiphol meer zal gedogen. Wie hoort het nog, want iedereen is allang overgeschakeld op zijn favoriete reality soap.