Slachtoffers Orissa verstoken van hulp

In de Indiase deelstaat Orissa zijn hevige voedselrellen uitgebroken na de zware wervelstorm die in het weekeinde over het gebied trok. Hulpkonvooien, waaronder een zending van 50.000 Amerikaanse voedselpakketten, werden overvallen door grote menigten die dagenlang zonder voedsel of schoon drinkwater in de buitenlucht hadden doorgebracht.

De helikopter van de Indiase minister van Defensie, George Fernandes, werd in Paradip overvallen door tientallen bewoners die woedend waren omdat de delegatie geen hulpgoederen had meegebracht naar de zwaar getroffen havenstad. Fernandes zelf bleef ongedeerd. ,,De gebeurtenissen in Paradip tarten elke beschrijving'', zei hij tegen het Indiase persbureau PTI. ,,De chaos is compleet.'' Hij zei dat de regering meer politie en paramilitairen zal moeten inzetten om de hulpverlening in goede banen te leiden. Ook in Balasore en de zwaar getroffen hoofdstad van Orissa, Bhubaneshwar, werden voedselzendingen overvallen. ,,Elke auto of vrachtwagen die in het rampgebied rondrijdt, wordt aangehouden door radeloze bewoners'', zei vanochtend een ambtenaar van de deelstaatregering die anoniem wilde blijven. ,,De politie van Orissa kan dit ordeprobleem niet meer aan.''

Duizenden militairen zijn ingezet om wegen, spoorwegen en communicatiemiddelen te herstellen en om hulpgoederen in de zwaarst getroffen regio's te krijgen. Hoewel een aantal voedseldroppings vanochtend slaagde, bleven tienduizenden bewoners in overstroomde gebieden verstoken van hulp. Tientallen boeren in het binnenland braken een dijk door in een poging om het zeewater te laten wegspoelen dat op sommige plekken kilometers ver het land is binnengedrongen door vloedgolven die de cycloon had opgewekt in de Golf van Bengalen.

Nog steeds is onduidelijk hoeveel slachtoffers de `super-cycloon' heeft geëist. Volgens niet-officiële rapporten zijn er meer dan 3.000 doden te betreuren, maar omdat grote delen van Orissa nog niet zijn bereikt, lopen de schattingen ver uiteen.

In de industriestad Cuttack, waar 40 doden zijn geborgen, stond door de overstromingen die volgde op de cycloon nog anderhalve meter water. In Bhubaneshwar werden vrijwel alle sloppenwijken van de stad weggespoeld en raakten 200.000 mensen dakloos. De hoofdstad van Orissa bleef ook vanochtend verstoken van elektriciteit, telefoon, vers drinkwater en voedsel. ,,We zagen vanuit de lucht alleen maar een spoor van vernielde huizen, omgewaaide bomen, overstroomde dorpen en wrakstukken'', zei een steward van de landelijke luchtvaartmaatschappij Alliance Air die gisteren vanuit Bhubaneshwar naar Calcutta vloog. De piloot had de omgeving van het vliegveld nauwelijks herkend toen hij de landing inzette na een vlucht vanuit Madras. ,,Het leek alsof we naar een nieuwe luchthaven vlogen.''

In Calcutta, even ten noordoosten van het rampgebied, wachtten duizenden gestrande reizigers bij busstations, het vliegveld en het grote treinstation Howrah op een mogelijkheid om naar familieleden in Orissa af te reizen. Volgens manager R.N. Malhotra van South Eastern Railways in Calcutta zou het twee maanden duren voordat de belangrijkste routes langs de oostkust zijn hersteld.

Doordat tientallen kilometers spoorweg zijn weggeslagen en toegangswegen zijn overstroomd, blijft het rampgebied van de buitenwereld afgesloten. De Indiase marine probeert vanaf zee hulpgoederen in Orissa te krijgen, maar ook in de havens werden verschillende opslagplaatsen geplunderd door bewoners. De plaats waar het Indiase leger zijn raketten test, het eilandje Chandipore voor de kust van Orissa, is inmiddels ingericht als crisiscentrum, waar raketexperts de hulpverlening van het leger proberen te coördineren.