Senaat VS worstelt met handelswet

De Amerikaanse Senaat is dichtbij een overeenkomst over het uitbreiden van handelsprivileges voor Afrika en de Caraïben. Het laatste obstakel is de Republikeinse senator Ernest Hollings die de overeenkomst mogelijk zal vertragen door een stemprocedure. Dit zou de invoering van de wet mogelijk zelfs kunnen ophouden.

De wetgeving is erop gericht de Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara, in Midden-Amerika en in de Caraïben betere toegang tot de Amerikaanse markten te bieden. Dit kan door meer van hun exportproducten heffingsvrij tot de Verenigde Staten toe te laten, voordelen die ook Mexico en Canada in het kader van het handelsakkoord NAFTA genieten.

Als de Senaat overeenstemming bereikt wordt de eerste wet geboren die aanzienlijke handelsvoordelen biedt, sinds het Congres in 1994 de Amerikaanse toetreding tot de wereldhandelsorganisatie WTO goedkeurde. Voorstanders van de wetgeving zien het als een manier om handelsbarrières te verlagen en economische hervormingen in te voeren. Hollings weigert echter ,,Amerikaanse arbeiders in de uitverkoop te doen voor politiek opportunisme.''

Minimaal zestig stemmen zijn nodig om de stemprocedure die Hollings verdedigt, te doorbreken. De nieuwe wetgeving wordt gesteund door door het Witte Huis en door de meerderheid van de door de Republikeinen gedomineerde Senaat. Maar afgelopen vrijdag probeerden de Republikeinen Democratische wijzigingsvoorstellen te blokkeren, waardoor de steun van die kant dreigde af te brokkelen.

Mislukking van de nieuwe wetgeving zou een nieuwe tegenvaller betekenen voor president Clinton, vlak voor de grote WTO-conferentie in Seatlle die op 30 november begint. (Reuters, AP)