Schröder voorspelt hogere groei

De Duitse economie kan volgend jaar met 3 procent groeien, waardoor de weg wordt geëffend voor een daling in de werkloosheid. Die voorspelling deed bondskanselier Gerhard Schröder vandaag tijdens een symposium op de laatste dag van zijn bezoek aan Japan.

Schröders betoog was het meest optimistische geluid over de economie dat de Duitse regering de laatste tijd heeft laten horen. Tot vandaag werd nog steeds uitgegaan van de 2,5 procent groei waarmee in de begroting voor 2000 werd gerekend. Maar de zes toonaangevende economische instituten voorspelden vorige week al een groei van 2,7 procent voor de Bondsrepubliek in 2000, tegen 1,4 procent dit jaar.

,,Wij verwachten een groei in Duitsland in 2000 tot 3 procent, zei de bondskanselier. ,,Ik ben ervan overtuigd dat dit zal leiden tot een doorbraak in het gevecht tegen de werkloosheid.''

Toen Schröder vorig jaar aan de macht kwam beloofde hij al een krachtig beleid om de werkloosheid ver onder de 10 procent te krijgen, tegen de volgende parlementsverkiezingen in 2002. Maar ruim een jaar later zijn er slechts 24.000 werkzoekenden uit de vacaturebestanden verdwenen en stagneert het werkloosheidspercentage op 10.1 procent.

Schröder benadrukte dat de regeringsplannen om de rijksuitgaven met 30 miljard mark te verlagen, een essentiële bijdrage vormen voor economisch herstel, door de druk op de rentetarieven voor langlopende leningen te matigen. De bondskanselier, die tijdens zijn bezoek uitvoerige besprekingen had met de Japanse minister-president Keizo Obuchi, zei dat Berlijn en Tokio beide streven naar verbetering van de internationale samenwerking om het risico van financiële crises af te wenden. ,,Als de financiële wereldmarkten volledig ongecontroleerd hun gang gaan, kan hun macht een bron van gevaarlijke instabiliteit worden'', waarschuwde Schröder.

Volgens hem heeft de topconferentie van juni jongstleden in Keulen van de zeven rijkste industrielanden (G7) met Rusland een belangrijke stap gezet naar crisisbeheersing door de oprichting van het Financiële Stabiliteitsforum, een wereldwijde groep van financiële toezichthouders.

Schröder, die vandaag naar China vertrok, verklaarde er zeker van te zijn dat Japan, dat volgend jaar Duitsland opvolgt als voorzitter van de G7, het streven naar nog nauwere internationale samenwerking sterk zal ondersteunen.

Zondag stelde Schröder voor dat China in het kader van die samenwerking moet worden toegelaten tot het consultatieve overleg van de G8-landen (de G7 en Rusland). (Reuters)