Russen sluiten grens Tsjetsjenië al na enkele uren

Het Russische leger heeft gisteren de grens tussen Tsjetsjenië en de buurrepubliek Ingoesjetië na enkele uren weer gesloten. Van de duizenden vluchtelingen aan de grens hebben slechts enkele honderden Tsjetsjenen het veilige buurland kunnen bereiken.

Een reden voor de sluiting van de grens werd officieel niet gegeven, al bracht een Russische officier de sluiting van de grens in verband met ,,ordeproblemen''. Met megafoons kregen de vluchtelingen aan de Tsjetsjeense kant van de grens te horen dat ze vandaag terug moeten komen. Vandaag werden slechts enkele mensen doorgelaten die vanuit Ingoesjetië naar Tsjetsjenië wilden, om daar familieleden op te halen.

Voor duizenden die op de vlucht zijn geslagen voor het Russische oorlogsgeweld was de sluiting dramatisch. Aan de Tsjetsjeense kant staat een file van vijftien kilometer. De vluchtelingen hebben al sinds dagen geen eten meer en soms sneeuwt het. Onder de vluchtelingen bevinden zich gewonden die bij gebrek aan medische hulp sterven. Het geweld komt bovendien vaak dichtbij: gisteren vielen de Russen opnieuw de stad Bamoet aan, op tien kilometer van de grens. De president van Ingoesjetië, Roeslan Aoesjev, veroordeelde het Russische leger om de sluiting van de grens. Bij het terugdringen van de vluchtelingen was een vrouw omgekomen. De grenssluiting is ,,vernederend'' voor de vluchtelingen en bovendien ,,willekeurig en illegaal'', aldus Aoesjev.

De Amerikaanse president Clinton zal er vandaag in Oslo, waar hij de Midden-Oostentop bijwoont, bij de eveneens in Oslo aanwezige Russische premier Vladimir Poetin op aandringen het ,,willekeurige geweld'' tegen burgers in Tsjetsjenië te staken. Hij liet bekendmaken zich ,,grote zorgen'' te maken over ,,het escalerende geweld''. Rusland stemde vandaag in met de komst van een delegatie van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) naar Tsjetsjenië.

Rusland houdt vol dat in Tsjetsjenië alleen Tsjetsjeense strijders om het leven komen, maar uit ooggetuigenberichten, ook afkomstig van buitenstaanders, blijkt dagelijks het tegendeel. Een westerse persfotograaf meldde gisteren vanuit de hoofdstad Grozny dat bij een bombardement op een woonwijk een school was getroffen en dat tien burgers bij dit ene bombardement waren gedood.

De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch beschuldigde gisteren in een rapport de Russen van leugens. ,,Verzekeringen van Moskou dat alleen terroristen als doelwit worden gekozen zijn simpelweg vals. In dit conflict komen duidelijk burgers om het leven.'' Bovendien zitten in Tsjetsjenië ,,duizenden burgers vast in de oorlogszone, tussen de Tsjetsjeense strijders en het oprukkende Russische leger, zonder stroom, zonder voedsel, zonder verwarming en zonder enige verdediging in een gewapend conflict''. De Russische regering, aldus de organisatie, heeft de plicht hen te beschermen. (Reuters, AFP)