Peper: Ik houd niet van escalatie

Minister Peper heeft het Algemeen Dagblad om opheldering gevraagd. Waarom niet meteen een rechtszaak begonnen?

Het `goede doel' hebben zij al gekozen: het Dikhuidenverblijf van de Rotterdamse diergaarde Blijdorp krijgt de schadevergoeding die het Algemeen Dagblad misschien ooit moet betalen aan minister Peper. Zover is het nog lang niet. Vorige week riep Peper ferm dat hij een advocaat had benaderd om zich te beraden op een `smaadzaak' tegen het AD. De vandaag verzonden brief van zijn advocaat bevat juridische subtiliteiten. De bal wordt teruggekaatst naar het AD, dat eerst maar eens schriftelijk een toelichting moet geven op de publicaties en moet reageren op de conclusies van het echtpaar Peper-Kroes dat hier sprake is van berichtgeving die `onjuist' en `onrechtmatig' is.

Peper, gevraagd om een toelichting op de brief van zijn advocaat: ,,Ik heb gelezen dat het AD zich voor publicatie van die artikelen door zijn advocaat heeft laten adviseren. Dat lijkt mij een nieuw fenomeen in de journalistiek. De vraag is kennelijk niet of de feiten kloppen, maar of je publicaties juridisch wel door de beugel kunnen.''

Weerhoudt dat u ervan om direct naar de rechter de stappen? Bang dat het AD bij de rechter wel stand zal kunnen houden?

,,Nee, zeker niet. Ik hou gewoon niet van die juridisering van de samenleving. Ik snap gewoon niet waar het AD mee bezig is. Laat ze dat eerst maar eens in een brief aan mij uitleggen.''

U weet al wat het antwoord wordt: `wij staan voor wat we publiceren.' En dan?

,,Dat weet ik allemaal nog niet. Ik hou niet van escalatie. Ik probeer zo rustig mogelijk hieronder te blijven. De zaak wordt in Rotterdam uitstekend onderzocht. Laten we dat eerst maar eens afwachten.''

En intussen blijven allerlei publicaties maar verschijnen.

,,Ik heb al herhaalde malen gezegd dat ik niks onoirbaars heb gedaan. Dat geeft een extreme rust in mezelf. Al die geruchten speelden al toen ik nog in Rotterdam zat. Ik heb in '97 persoonlijk de Belastingsdienst opdracht gegeven alles te onderzoeken. Die heeft niks gevonden. Ik kan u verzekeren dat zo'n onderzoek heus een financiële striptease is geweest.''

Youp van 't Hek schreef zaterdag in deze krant dat u uw chauffeur de hele avond op de gang van het theater liet wachten om u vervolgens na de voorstelling driehonderd meter naar huis te laten rijden.

,,Ja, dat soort flauwekul duikt nu overal op. Die chauffeur zat gewoon in de zaal. Die hield ook erg van Youp van 't Hek. Bovendien gaf ik mijn semafoon dan aan m'n chauffeur. Als hoofd van de politie en brandweer moet je 24 uur per dag bereikbaar zijn. Mijn chauffeur ving dan de eerste berichten op om mij te waarschuwen. En natuurlijk heb ik mij geen driehonderd meter naar huis laten rijden.''

Hoe beleeft u alle publiciteit rondom uw persoon?

,,Het houdt me van m'n werk. Ik krijg allemaal drek over me heen, maar ook ontzettend veel aardige brieven en telefoontjes van mensen die zeggen: hoe is dit mogelijk Bram, deze hetze. Grote populariteit en grote dis-populariteit — dat roep ik kennelijk op.''