Dit is een artikel uit het NRC-archief

Media

OP DE SET VAN HERTENKAMP

Is de VPRO-serie Hertenkamp nou soap of niet? ,,Daar wordt wat krampachtig over gedaan'', zegt regisseur Antoinette Beumer. ,,Ik vind dat het wel een soap-karakter heeft. Maar ik denk dat de VPRO bang is voor die vergelijking omdat mensen dan misschien denken dat het wegwerp-tv is. Een grote groep gaat dan bij voorbaat niet kijken omdat het niet politiek correct zou zijn. Tegen al die hoger opgeleide vrouwen die stiekem soaps volgen zou ik willen zeggen: kijk gewoon lekker naar Hertenkamp. Het is de VPRO, dus het is politiek correct, maar tóch soap.''

Het is voor het eerst dat ze iets maakt voor de VPRO. ,,Een omroep waar kwaliteit hoog in het vaandel staat'', aldus Beumer. Een heel verschil met haar werk voor de soap Goudkust voor Joop van den Ende Producties en de Nederlandse politieserie Spangen voor John de Mol Producties. ,,Bij Spangen waren ze bij wijze van spreken blijer dat je klaar was met het werk voor die dag, dan of het van mooie kwaliteit was. Terwijl als je op tijd klaar bent met je scènes bij de VPRO, ze bijna verbaasd zijn.''

Het lossere regime bij Hertenkamp heeft wel degelijk invloed op het resultaat, denkt Beumer. Het ziet er mooi uit en er wordt goed geacteerd. ,,Bij Hertenkamp hadden we vier dagen voor een aflevering, bij Goudkust moesten per dag zeventig scènes worden gerepeteerd, en vijf afleveringen per week worden gemaakt. Dat is absurd. Dat kan je eigenlijk geen repeteren meer noemen. Je kan hoogstens zeggen: `bij zin drie sta je op en bij zin tien loop je de deur weer uit'.''

Bij Hertenkamp is ze samen met Pieter Kramer en Jonathan Herman één van de drie regisseurs. Het is niet ongebruikelijk zegt ze, met meerdere regisseurs aan één productie te werken. ,,Zeker als er zo veel afleveringen (dertig) zijn als bij Hertenkamp. Dat is bijna onmogelijk voor één regisseur.'' Ze denkt niet dat de kijker het verschil ziet tussen de afleveringen van de ene regisseur en de andere. ,,We hebben heel intensief overlegd en elkaars werk nauwkeurig bekeken. Ik zélf zie het verschil niet eens meer. Zelfs van de acteurs hoor ik nog vaak: is dat nou een aflevering van jou of van Pieter?''

Op de foto kijken Joan Nederlof (Grace) en regisseur Jonathan Herman naar de monitor op de set van Hertenkamp. Achter hen kijkt onder meer Maureen Teeuwen (Patty) mee. (Tekst Japke-D. Bouma; foto NRC Handelsblad, Rien Zilvold)