Meer strijd maakt sterk

Trainer Erik Gerets van PSV hamert op het belang van de mentale en fysieke weerbaarheid van zijn spelers. Zij worden morgen tegen Valencia op de proef gesteld. Twee Nederlandse Limburgers over een Belgische Limburger.

Tussen de herfstbladeren op de Herdgang ondergaat het eerste elftal van PSV een lichte conditietest. Doelman Ronald Waterreus ontpopt zich als de lolbroek van het gezelschap. Pootje haken is zijn favoriete bezigheid op het trainingscomplex van PSV. Op een bijveld speelt het tweede elftal tegelijkertijd op het scherp van de snede. Trainer Erik Gerets gaat voorop in de strijd. Hij zet de buitenspelval open, maar hij is vergeten dat deze regel niet van toepassing is tijdens het trainingspartijtje. Vloekend en tierend ondergaat Gerets de vernedering van een tegendoelpunt.

De trainer kruipt vaker in de huid van de speler. Hij hoopt de vedetten een soortgelijke mentaliteit bij te brengen. En daarvoor is hij bij Waterreus aan het goede adres. Het tweetal stond de afgelopen maanden lijnrecht tegenover elkaar, maar ironisch genoeg beantwoordt het karakter van Waterreus aan de verwachtingen van Gerets. De Limburgse keeper kan zich vinden in de wensen van de Limburgse oefenmeester, ongeacht hun onderlinge problemen. ,,Onze karakters botsen, maar ik beantwoord wel aan de profielschets van Gerets. Als hij meer agressie wil, kan hij het van mij zo krijgen'', zegt Waterreus spottend.

Waterreus verdedigt morgen het doel van PSV in de laatste groepswedstrijd van de Champions League. Tegen Valencia is hij de vervanger van de geblesseerde Krajl, over wiens lichamelijke klachten de vreemdste geruchten de ronde doen. De Joegoslaaf zou een spierblessure simuleren, omdat hij niet is opgewassen tegen de druk van buitenaf. Hij werd door Gerets naar voren geschoven als eerste doelman, nadat het bestuur van PSV de lastige Waterreus in de uitverkoop had willen doen. Hoe lastig bleek afgelopen zomer, toen hij zijn contract niet wilde opzeggen. Met als gevolg dat Waterreus weer een basisplaats heeft afgedwongen. ,,Daar ga ik nu wel van uit'', zegt hij voorzichtig.

De winnaarsmentaliteit van Gerets kan ook verkeerd uitpakken. Zo werd het duel in de Champions League tegen Bayern München (2-1) ontsierd door agressief gedrag aan de zijlijn. Waterreus meent dat het bestuur van PSV in gebreke is gebleven. ,,Ze hadden een daad moeten stellen en goodwill moeten kweken. Ze hadden de trainer een boete van 25.000 gulden moeten opleggen. Dit bedrag was ten goede gekomen aan het Wereldnatuurfonds. Achter de schermen hadden ze Gerets kunnen bedanken. Zonder dat tumult met Matthäus hadden wij die wedstrijd misschien niet gewonnen.''

Waterreus verwijt Gerets een onoplosbaar keepersprobleem te hebben gecreëerd, maar over diens bevlogenheid spreekt de kritische doelman lovend. ,,Hij kan met zijn charme een groep voor zich winnen.'' Waterreus vergelijkt zijn huidige trainer met zijn vroegere trainer Advocaat, die ook een bevlogen indruk maakt. ,,Advocaat was een gepolijste uitvoering van Gerets'', verduidelijkt Waterreus.

Mark van Bommel, middenvelder van PSV, roemt het fanatisme van de trainer. Bij zijn vorige club Fortuna Sittard kreeg hij alleen technische en tactische adviezen. Onder leiding van Gerets leert hij de harde praktijken van het internationale topvoetbal. Hij noemt hem ,,een gedreven, agressieve trainer die een goeie uitwerking heeft op de spelergroep''.

Van Bommel krijgt vertrouwen van Gerets en beantwoordt aan diens voorliefde voor fysiek spel. De Limburger maakt steeds vaker overtredingen die in het voetbaljargon als professioneel worden bestempeld. Bij Fortuna hoefde hij alleen het spel te verdelen. Bij PSV moet hij een alleskunner worden. ,,Ik moet m'n plaatsje veroveren en dan kan een goede overtreding noodzakelijk zijn. Door een harde tackle kom ik eerder in balbezit en kan ik een wedstrijd laten kantelen. Alleen een mooie pass geven is tegenwoordig onvoldoende. Kijk maar naar Spanje en Italië. Daar loopt de spelverdeler ook de longen uit zijn lijf'', zegt Van Bommel.

Volgens Waterreus speelt PSV in de Champions League de rol van underdog. ,,Vergeleken met een club als Bayern staan wij nog in de kinderschoenen'', beseft de doelman. ,,Als de tegenstander zo veel beter is, moet je andere middelen grijpen om te overleven. Zo speelt RKC tegen PSV, zo speelt PSV tegen Bayern. Daarom is het belangrijk dat wij nog een paar rondjes om de UEFA Cup mogen spelen. Hoe meer strijd, hoe sterker we worden.''