Mark officieel betaalmiddel in Montenegro

Met ingang van vandaag is de Duitse mark in Montenegro – met Servië deelrepubliek van Joegoslavië – wettig betaalmiddel, naast de Joegoslavische dinar.

De stap wordt algemeen gezien als een nieuwe uiting van wens van de pro-Westerse en hervormingsgezinde leiding om de deelrepubliek losser te maken van de antiwesterse en antihervormingsgezinde republiek Servië. De invoering van de mark moet de Montenegrijnen beschermen tegen de inflatie, die in Belgrado wordt aangezwengeld door de wederopbouw van het land te betalen met bijgedrukte dinars. De koers van de dinar is daardoor in korte tijd gedaald van officieel zes per mark tot veertien per mark op de zwarte markt en de geldhoeveelheid is met dertig procent gestegen. De inflatie zal dit jaar zeker zeventig procent bedragen.

De Montenegrijnse vice-premier Novak Kilibarda zei gisteren dat de invoering van de mark bedoeld is om ,,Montenegro te beschermen tegen het destructieve regime'' van de Joegoslavische president Miloševic. De regering in Podgorica moet zich formeel nog over de invoering van de mark uitspreken, maar vanaf vandaag worden pensioenen en lonen in de staatsector al in marken uitbetaald. Daarvoor is vijftien miljoen mark gereserveerd. In een later stadium zal Montenegro zijn eigen centrale bank oprichten.

Servië en Montenegro hebben de afgelopen weken op het niveau van de politieke partijen gepraat over de wederzijdse relaties binnen de Joegoslavische federatie. Die gesprekken hebben niets concreets opgeleverd. Afgesproken is dat ze worden voortgezet, maar onduidelijk is niet alleen wanneer dat gebeurt, maar ook op welk niveau verder wordt gepraat. Montenegro erkent de Joegoslavische federale regering niet meer en werkt ook niet meer mee in het federale parlement.

De invoering van de mark kan leiden tot het instellen van een staatsgrens tussen Servië en Montenegro, om te voorkomen dat de Serviërs zich meester maken van `Montenegrijnse marken', zo zei gisteren de man die in Montenegro verantwoordelijk is voor de invoering van de mark.

In Belgrado is nog niet gereageerd op de Montenegrijnse maatregel, die echter in het recente verleden al is geïnterpreteerd als een uiting van Montenegrijns `separatisme'. (AP, Reuters)