Internationaal

LONDEN

Winstnemingen op Wall Street, na de forse koersstijgingen van vorige week, kenschetsten ook de Europese beurzen vanmorgen. Met weinig doorslaggevend nieuws in het directe vooruitzicht had ook de vergadering van de Europese Centrale Bank, komende donderdag, vanmorgen al effect op de markt. Een groeiend leger van analisten verwacht een rentestijging in de eurozone van een kwart procent tot een half procent.

Volkswagen liep in het oog in Frankfurt, met een koersval van 5 procent nadat het rapporteerde dat de winst in de eerste negen maanden van dit jaar licht was gedaald. De daling van het aandeel Volkswagen trok ook aandelen van autofabrikanten DaimlerChrysler en BMW naar beneden. Speculaties over het rentebeleid van de ECB komende donderdag wogen op de DAX-index, die 0,5 procent daalde tot 5.495 punten.

PARIJS

De Franse minister van Financiën, Strauss-Kahn is geliefd op de financiële markten, en het nieuws dat hij ontslag genomen heeft in verband met een schandaal viel slecht op de beurs van Parijs. Beleggers moeten nog maar zien wie ze er uit de stal van premier Jospin voor terugkrijgen. De CAC-index moest met 0,7 procent terug tot 4.855 punten.

TOKIO

De handel op de effectenbeurs van Tokio is vanmorgen afgesloten met vrijwel onveranderde aandelenkoersen. Het Nikkei-gemiddelde eindigde op 17.992, slechts 5 punten minder dan gisteren. Eerder op de dag was sprake van een verlies van het koersgemiddelde van ongeveer 0,5 procent. Dat werd veroorzaakt doordat Wall Street lager was gesloten. Het verlies werd later bijna helemaal weggewerkt door aankopen van handelaren die stukken moesten leveren.

De beurs van Zuid-Korea ging dicht met een winst van 1,5 procent na maandag met ruim 5 procent omhoog te zijn gegaan. In Australië bedroeg de stijging van de aandelenkoersen 0,4 procent. Hongkong deed het 0,1 procent beter.

NEW YORK

De effectenbeurs van New York stond gisteren onder druk door winstnemingen na de stevige opmars die het Dow Jones-gemiddelde eind vorige week maakte. De Dow eindigde de handelsdag op 10.649 punten, een verlies van 81 punten (0,76 procent) ten opzichte van het slot van vrijdag. De laatste drie dagen van vorige week boekte de Dow een winst van bijna 430 punten.

Voor het eerst sinds de invoering van het Dow Jones-gemiddelde in 1896 werden gisteren in de index fondsen opgenomen die geen notering hebben aan de New York Stock Exchange. Het gaat daarbij onder andere om de hightech-giganten Microsoft en Intel die een notering hebben aan de schermenbeurs Nasdaq.

Ook doe-het-zelf-keten Home Depot en telecomconcern SBC Communications zijn toegetreden tot de eredivisie van het Amerikaanse beurswezen. De vier nieuwkomers vervangen Chevron, Goodyear, Sears Roebuck en Union Carbide.

General Electric hoorde met een teruggang van bijna 4,5 procent tot de grootste verliezers. American Express moest 3,2 procent prijsgeven. Vrijdag verloor dit fonds ook al stevig, nadat analisten hun waardering van het aandeel hadden verlaagd. De nieuwkomers Microsoft en Intel slaagden er niet in hun eerste dag in de Dow met winst af te sluiten. Microsoft verloor 0,2 procent en Intel gaf 1,9 procent prijs.

Londen was rond het middaguur 0,6 procent lager op een FTSE-index van 6.248 punten. Telecom-gigant Vodafone moest 3,2 procent terug door winstnemingen. Het kleinere Energis bereikte een koersrecord door speculaties over overname van het bedrijf.

FRANKFURT