Heer met onnozele gast

Het Zakkendiner is geen subtiele titel, maar dat is Le dîner de cons evenmin. Toch trok de komedie onder die naam twee jaar lang volle zalen in het Théâtre de Variétés in Parijs, waarna er vorig jaar, met vergelijkbaar succes, een verfilming in de Franse bioscopen kwam. De productiemaatschappij van Steven Spielberg heeft intussen de Amerikaanse filmrechten gekocht met het oog op een glansrol voor Robin Williams.

Francis Veber, die al eerder filmkomedies maakte waarvan Hollywood een remake produceerde, heeft dan ook een gehaaide intrige geschreven. Hij baseerde zijn stuk op een bestaand verschijnsel uit zijn eigen herinnering: een herenclubje nodigt wekelijks aan het diner een onnozele hals uit, die er slechts toe dient om hen aan het lachen te maken. Wie met de onnozelste gast op de proppen komt, wint. Maar wat gebeurt er als de gastheer wegens plotselinge ischias niet naar het diner kan en thuis met zijn onbenul wordt opgescheept?

In een appartement met uitzicht op Maas en Erasmusbrug spelen Peter Lusse en Carol van Herwijnen de hoofdrollen in een vaardig vernederlandste versie. Van Herwijnen is de ietwat opgeblazen gastheer, die met een licht ontbrandbaar temperament en stijgende wanhoop toeziet hoe zijn aangeharkte leven door de gast in het ongerede raakt. Peter Lusse speelt die gast, een brave commies die in zijn vrije tijd schaalmodellen van lucifers maakt en zijn gastheer met de beste bedoelingen tracht te helpen. Samen vormen ze een onwaarschijnlijk, maar effectief komediantenduo in een bedreven blijspelregie van Jules Royaards.

Met gulle hand blijkt Veber met voetangels en klemmen te hebben gestrooid, om de handeling op gang te houden en telkens toch weer net even een onverwachte zijweg in te slaan. Maar ietwat praatgraag is hij ook, en tenslotte zelfs uitgesproken moralistisch. De onnozelaar glorieert, de zwelbast krijgt zijn verdiende loon. Daar houdt Hollywood wel van, van zo'n einde.

Voorstelling: Het Zakkendiner, van Francis Veber, door Joop van den Ende Theaterproducties. Spelers: Peter Lusse, Carol van Herwijnen, e.a. Regie: Jules Royaards. Gezien: 21/10 in `t Spant, Bussum. Tournee t/m 17/2. Inl. (0900) 9203.