Haagse Hoftoren

Het prestigeobject van Den Haag, de 140 meter hoge Hoftoren, krijgt in de volgende eeuw als bestemming het onderbrengen van het ministerie van Onderwijs en Cultuur (NRC Handelsblad, 23 oktober). De grijze blokkendoos kolos in Zoetermeer is te saai, te goedkoop en niet van deze eeuw. Het voorwendsel dat alle ministeries bij elkaar dienen te zijn gesitueerd voor de broodnodige onderlinge communicatie, is lariekoek. Er zit iets anders achter en met name de zinvolle voltooiing van het Haagse Manhattan is nu definitief verzekerd. En het economisch noodlijdende Haagse winkelcentrum kan die 4.000 ambtenaren best gebruiken voor een nieuwe impuls. Boterhammetje om 12 uur en daarna 3/4 uur vrijaf om door de stad te banjeren. Dat betekent wel dat de ochtend- en avondspitsen wat langer zullen zijn en mocht de parkeergarage aan de krappe kant zijn, is er nog plek op het overdekte gedeelte van het Centraal Station. Daar aast Den Haag allang op, dat dubbelgebruik van de kostbare grond aldaar.

En het Sprintertje dan voor degenen die zich destijds in Zoetermeer vestigden? Als de multirail in de Randstad er daadwerkelijk komt, om de drie minuten een trein (net als de Betuwelijn), geeft 't soelaas, maar dan moet minister Hermans het gebruik impliciet opleggen. Anders is de hele exercitie gebakken lucht.