Geen overlevenden ongeluk EgyptAir

De Amerikaanse kustwacht heeft gisteren de hoop opgegeven dat er overlevenden gevonden worden van de ramp met de Boeing 767 van EgyptAir. Een eerste groot wrakstuk van het toestel, dat in de nacht van zaterdag op zondag neerstortte bij het eiland Nantucket bij de staat Massachusetts, is op zee gevonden.

Ook heeft de kustwacht een signaal opgevangen dat mogelijk afkomstig is van een van de twee zwarte dozen van het toestel, de recorder met vluchtgegevens of die met de stemmen in de cockpit. Deze bandopnamen kunnen belangrijk zijn voor het achterhalen van de oorzaak van het ongeluk. Het zal echter nog een tot twee dagen duren voor de Amerikaanse autoriteiten de geavanceerde apparatuur, waaronder op afstand bestuurde onderwatervoertuigen, in positie hebben waarmee de bron van het signaal kan worden opgespoord. ,,Dit gaat een zeer lang onderzoek worden'', zo voorspelde gisteren Jim Hall, de directeur van de Amerikaanse veiligheidscommissie voor transport (NTSB).

Aan boord van het vliegtuig waren 217 mensen, onder wie 106 Amerikanen, 62 Egyptenaren, met inbegrip van 30 militairen die een opleiding in de VS hadden gevolgd, en 22 Canadezen. Het besluit van de kustwacht om de hoop op overlevenden op te geven, was deels gebaseerd op de temperatuur van het water, zo'n vijftien graden, waarin mensen gemiddeld niet langer dan zo'n vijf tot zes uur kunnen overleven.

Het bergen van de slachtoffers en de wrakstukken zal moeilijk worden omdat de zee op de vermoedelijke plaats van de ramp ruim tachtig meter diep is – twee keer zo diep als het water waar drie jaar geleden vlucht TWA 800 neerstortte. Bovendien wordt de komende dagen slecht weer verwacht. In totaal houden zich nu al 500 tot 1.000 mensen bezig met het onderzoek naar de toedracht van het drama.

De vliegtuigfabriek Boeing heeft de oplevering van vier van zijn zes modellen opgeschort omdat een deel van de cockpit onjuist is vervaardigd en te gemakkelijk zou kunnen branden. Dat heeft een woordvoerder van het bedrijf gisteren meegedeeld. Het gaat om de 747, de 757, 767 en 777. Boeing en de Federale luchtvaartdienst (FAA) buigen zich over het probleem. Volgens de woordvoerder is deze zaak in het geheel niet verbonden met het neerstorten van de 767 van EgyptAir – of met enig ander ongeluk of incident.