Fiscale stimulans Britse ondernemers

De Britse minister van Financiën Gordon Brown heeft gisteren het Britse midden- en kleinbedrijf belastingvrijdom beloofd op aandelenopties, aldus de BBC. Het belastingplan is een van de veranderingen die volgens Brown noodzakelijk zijn om de Britse ondernemersgeest te stimuleren, aldus de minister op een conferentie van de Confederation of British Industry (CBI) in Birmingham.

Volgens Brown zouden bedrijven die nu niet innoveren en zich aanpassen aan de snel veranderende wereldeconomie, binnen korte tijd door de concurrentie worden weggevaagd. Het optieplan is een middel om te voorkomen dat goede Britse ondernemers naar het buitenland vertrekken. Ook moet het hen stimuleren zelf bedrijfjes op te richten, liefst in de technologiesector. Het plan houdt in dat meer dan tien belangrijke werknemers in groeiende ondernemingen wordt toegestaan opties ter waarde van maximaal 100.000 pond te hebben, vrij van inkomensbelasting. Dit gaat de belastingdienst 40 miljoen pond kosten.

Brown haalde ook scherp uit naar de Conservatieven. Een discussie over nieuwe onderhandelingen over het EU-lidmaatschap van het Verenigd Koninkrijk, zou potentiële investeerders afschrikken. Groot-Brittannië zou hierdoor de indruk kunnen wekken zijn rol op het continent niet serieus genoeg nemen. Aanleiding voor Browns verwijt was een opmerking van Conservatieve leider William Hague dat de euro een `halfgaar idee' van de EU was waaraan de Britten zich niet moeten wagen.