FIOD onderzoekt amateurvoetbalclubs

De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) probeert inzicht te krijgen in betalingen bij clubs in het amateurvoetbal. Daartoe heeft de FIOD de KNVB in augustus verzocht informatie te leveren over vijf clubs in Midden-Nederland. Die clubs – Holland, DOVO, Elinkwijk, Spakenburg en IJsselmeervogels – zijn volgens de FIOD ,,willekeurig gekozen''. ,,Wij hebben geen informatie over de clubs, maar we lezen in kranten en horen overal dat er grote bedragen zouden worden betaald aan spelers. We willen kijken of we een beeld kunnen krijgen van het amateurvoetbal.'' De FIOD heeft de KNVB gevraagd ledenlijsten en financiële jaarverslagen af te staan die de clubs bij de voetbalbond moeten inleveren. Volgens de FIOD is er vooralsnog geen reden tot commotie. ,,We vragen voortdurend informatie op in allerlei verschillende branches. Dit keer doen we dat bij het amateurvoetbal'', aldus de woordvoerder.

P. Vink, administrateur van het Utrechtse Holland, zegt dat zijn club vrijwillig aan het onderzoek meewerkt. ,,Bij tijd en wijle steken verhalen over het amateurvoetbal de kop op. Bij ons is er helemaal niets aan de hand. We hebben onze normale uitgaven en betalen niet aan spelers. Als er toch spelers betaald zouden worden, dan gaat dat buiten de club om'', aldus Vink.

De amateurclubs Noordwijk en UVS uit Leiden zijn in het verleden berispt, omdat was gebleken dat spelers in een gratis lease-auto reden.

Voorheen leidden verscheidene FIOD-onderzoeken bij clubs in het betaalde voetbal, onder meer bij Utrecht, Ajax, Groningen, RKC en MVV, tot boetes en veroordelingen.