De beste schaduwschutter verdient meer aandacht

Eric van der Luer (34) behoort tot de beste middenvelders van Nederland. Vanavond speelt hij met Roda JC tegen Vfl Wolfsburg in de derde ronde van het UEFA-Cuptoernooi.

Eric van der Luer verkeert in de beginfase van dit seizoen in een uitstekende vorm. De aanvoerder van Roda JC is de belangrijkste man in een elftal dat tot dusverre opvallend goed speelt. Ondanks langdurige blessures van basisspelers als Ger Senden, Marc Nygaard, Peter van Houdt en de onlangs teruggekeerde verdediger Regillio Vrede, staat Roda JC op de vijfde plaats in de eredivisie. Achter PSV en Ajax, maar voor Feyenoord dat een paar weken geleden in Kerkrade werd weggespeeld. Bovendien versloegen de Zuid-Limburgers vorige week Ajax in Amsterdam met 2-1.

In de wedstrijden tegen die clubs was een belangrijke rol weggelegd voor Van der Luer, die heerste op het middenveld. Van der Luer etaleerde tegen Ajax en Feyenoord niet eens zijn belangrijkste kwaliteit: het voorbereiden van doelpunten. De Zuid-Limburger staat al jarenlang hoog genoteerd in klassementen van `schaduwschutters'. Zo eindigde Van der Luer vorig jaar op de ranglijst van het weekblad Voetbal International afgetekend als eerste met zestien voorzetten waaruit een doelpunt werd gemaakt. Bovendien kreeg hij in datzelfde blad een plaats in het elftal van het jaar. In het seizoen 1994-'95, het jaar waarin Roda JC achter Ajax tweede werd in de eredivisie, bereidde Van der Luer liefst 21 doelpunten voor. ,,De laatste zeven jaar geef ik gemiddeld vijftien assists per seizoen'', rekent Van der Luer voor. In zijn hele carrière bereidde Van der Luer ruim honderd doelpunten voor. Cijfermatig bezien is Van der Luer de afgelopen jaren net zo'n goede aangever geweest als de hooggeprezen Wim Jonk.

Opvallend is dat Van der Luer pas rond zijn 28ste een succesvolle aangever werd. Voor die tijd was hij een ander type speler: een draver, een loper, een beetje Duits. ,,Trainers hebben in het verleden misbruik van me gemaakt. Ze dachten: die Van der Luer loopt zich toch wel een slag in de rondte. Dat deed ik ook, ik wilde me als jonge speler bewijzen. Niemand wees me erop dat ik ook andere kwaliteiten had.''

In 1982 tekende de 16-jarige UEFA-international een profcontract bij MVV. Een dag later kwam PSV. ,,Jan Reker, toen jeugdtrainer van PSV, was verontwaardigd dat ik al bij MVV had getekend. In die periode kon ik naar alle clubs in Zuid-Nederland. Maar als jonge speler wilde ik zekerheid, daarom tekende ik bij MVV.''

Na vijf jaar bij MVV haalde Roda's huisbankier Nol Hendriks Van der Luer naar Kerkrade. Omdat de toenmalige Roda-trainer Rob Baan hem geen basisplaats kon garanderen, werd de middenvelder een jaar verhuurd aan de Belgische tweedeklasser FC Assent. Na zijn terugkeer bij Roda groeide Van der Luer uit tot een waardevolle middenvelder. Hij noemt naast de trainers Adri Koster en Huub Stevens assistent-trainer Willy van der Kuijlen als een van zijn belangrijkste leermeesters. ,,Met Willy trainde ik veel op het trappen van de bal.Ik moest eindeloos voorzetten geven met de binnenkant van de wreef, waarmee ook toppers als Nilis en Jonk de bal trappen. `Je hoeft niet hard te schieten om een bal snelheid mee te geven', zei Willy altijd. Ach, dode spelmomenten en voorzetten zijn trainbaar. Het valt me op dat er op hoog niveau maar weinig op wordt geoefend. Kijk naar het Nederlands elftal. Als Seedorf daar weer een vrije trap opeist denk ik: laat die bal toch gewoon liggen.''

In 1995 werd Van der Luer tweemaal geselecteerd voor het Nederlands elftal. Zowel in de oefenwedstrijd tegen Portugal als in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Malta viel hij verdienstelijk in. Daarna vernam hij nooit meer iets uit Zeist. ,,Of ik meer rendement heb dan spelers als Talan, Boussatta en Reuser? Ach, dat weet ik niet. Het bevreemdt mij wel dat de bondscoach nu kiest voor een vaste kern en weinig meer wil experimenteren. Dat wekt luiheid in de hand. Spelers denken dan: ik word toch wel geselecteerd, of ik nu goed of slecht presteer.'' Na een korte denkpauze: ,,Oranje heeft aan de rechterkant problemen. Misschien moet de bondscoach daar een ander neerzetten.''

Een transfer naar een grote club heeft Van der Luer uit zijn hoofd gezet. ,,Laatst zei een bestuurslid van een topclub tegen mij: `Als je niet zo oud was, hadden we je direct genomen.' Dan denk ik: man, klets toch niet zo. Ik ben topfit, leeftijd is dan van secundair belang. Maar misschien ben ik te bescheiden en heb ik te weinig aandacht besteed aan mijn eigen promotie.''

Van der Luer richt zich derhalve op Roda JC, de club waarmee hij in 1997 de KNVB-beker won. ,,Roda heeft een begroting van slechts vijftien miljoen, maar speelt vrijwel ieder seizoen in de subtop. Met onze bescheiden middelen presteren we optimaal.'' Alleen de waardering van de buitenwacht laat volgens Van der Luer te wensen over. ,,We zijn toch die provincieclub. Winnen we uit bij Utrecht, dan kwam dat omdat Utrecht slecht was. Verslaan we Ajax in de Amsterdam: hetzelfde liedje. Na de zege op Feyenoord riep iedereen dat Feyenoord teleurstelde. Zo bezien wint Roda alleen van slechte ploegen.''