Damrak doet weer klein stapje terug

Zijn het de winstnemingen, de rentedreiging na de uitspraken van Duisenberg of de inzakkende Amerikaanse beurs? Wie het weet mag het zeggen, maar ook vanochtend was de handel op de Amsterdamse beurs dun.

De index AEX daalde met 1,55 punt (0,3 procent) tot 567,64 punten. De financiële fondsen leken weinig last te hebben van de renteverhoging die de Europese Centrale Bank voor donderdag mogelijk op het programma heeft. President Wim Duisenberg zinspeelde gisteren in een interview op die mogelijkheid. ABN Amro, Fortis, ING en Aegon begonnen weliswaar allemaal met een klein verlies, maar tegen het middaguur noteerden alleen ABN Amro (19 eurocent op 22,49 euro) en Aegon (35 eurocent op 85,50 euro) iets lager.

Uitgever VNU maakte vanochtend de voorwaarden bekend waartegen nieuwe obligaties worden verstrekt. De lening, met een couponrente van 1,75 procent, bedraagt maximaal 500 miljoen euro en komt naast een eerder aangekondigde aandelenemissie van maximaal 850 miljoen euro. De details over het aantrekken van vermogen, bestemd voor de overname van Nielsen Media, deden het aandeel VNU niet al te veel schade: de koers daalde met ruim een procent tot 32,38 euro.

Ook KPN Telecom liep een licht verlies (32 eurocent tot 47,58 euro) op. Het concern bevestigde vandaag dat het interesse heeft voor het Slowaakse staatsbedrijf Slovak Telecom. De overheid wil een belang van 51 procent van de hand doen en een dergelijke deelneming zou volgens KPN goed passen in de verschillende activiteiten in Oost-Europa (zoals Hongarije, Tsjechië en Oekraïne). Bij de belegger maakte de investeringsbereidheid blijkbaar weinig los. Het detacheringsbureau Brunel kon de schade van gisteren slechts voor een klein deel goedmaken. Nadat het bedrijf vrijdag bekendmaakte dat de fusie met Unique was afgeblazen, verloor het aandeel Brunel gisteren 22 procent. Vanochtend volgtde ruim 3 procent herstel op 14,05 euro.